Clicky

 
Transport Online - CNV over storm Ciara: 'chauffeurs, wees alert en laat je niet onder druk zetten'

CNV over storm Ciara: 'chauffeurs, wees alert en laat je niet onder druk zetten'

CNV over storm Ciara: 'chauffeurs, wees alert en laat je niet onder druk zetten'
08-02-2020 16:13 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

UTRECHT - CNV Vakmensen raadt vrachtwagenchauffeurs aan om bij twijfel hun vrachtwagen zondag op een veilige plek aan de kant te zetten en niet verder te rijden. “De veiligheid van de chauffeur en medeweggebruikers gaat boven alles. Dan komt de levering maar wat later”, zegt transportbestuurder Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen.

De bond is blij met de waarschuwing die werkgeversorganisatie TLN heeft gegeven aan transportondernemingen, vanwege de storm Ciara. TLN benoemt daarbij ook nadrukkelijk de verantwoordelijke rol van planners en verladers, die de chauffeurs niet onder druk moeten zetten en aflevertijden zonodig moeten aanpassen.

Verantwoordelijk

“Heel goed dat TLN dit nu doet”, vindt Van Rijssel. “Bij extreem weer is het belangrijk om te vertrouwen op het vakmanschap en het inschattingsvermogen van de chauffeurs die op de weg zitten. Maar de transportbedrijven, de planners en de verladers zijn net zo goed verantwoordelijk. Zij mogen de chauffeurs niet onder druk zetten om door te rijden, terwijl ze dat zelf niet verantwoord vinden.”

Lering getrokken

Volgens Van Rijssel is er lering getrokken uit de heftige januari-storm van 2018, toen zeker 66 vrachtwagens omver werden geblazen. Uit de enquête die CNV Vakmensen toen hield bleek dat veel chauffeurs vonden dat hun werkgever onvoldoende verantwoordelijkheid nam. De bond kreeg toen ook signalen van chauffeurs die onder druk waren gezet om ondanks het extreme weer tóch door te rijden.

Keerpunt

“Die storm van 2018 was een keerpunt in het denken”, zegt Van Rijssel. “We hebben er in de sector veel over gesproken hoe we hier in de toekomst mee omgaan. Het heeft onder meer geleid tot een concrete handleiding voor transportbedrijven en chauffeurs over hoe te handelen bij extreme weersituaties. Maar goed, dat is papier, het gaat om de praktijk. Ciara is wat dat betreft een goede test. We blijven als vakbond alert dat chauffeurs niet onder druk worden gezet en we roepen hen op om het meteen bij ons te melden als dat wel het geval is. Dan nemen wij daar actie op richting de bedrijven.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,306
Diesel2,113

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden