Transport Online - De verhaalbaarheid van advocaatkosten

De verhaalbaarheid van advocaatkosten

De verhaalbaarheid van advocaatkosten
15-08-2019 16:59 | Juridische Column | auteur Mr. Harm-Jan Berends

Een veel voorkomende vraag, overigens niet alleen van rechtszoekenden in de transportsector, is of de kosten voor werkzaamheden van een advocaat op de tegenpartij kunnen worden verhaald.

Het korte antwoord daarop is dat de tegenpartij die advocaatkosten voor een deel moet betalen, als u in een juridische procedure gelijk krijgt.

In Nederland wordt als uitgangspunt geprocedeerd bij de rechter. Maar er zijn alternatieven. Zo kunnen algemene vervoerscondities bepalen dat geschillen aan arbitrage worden onderworpen (zoals bij het arbitrage-instituut UNUM arbitration & mediation). U kunt over dit onderwerp meer lezen in de column op deze website van mr. H.J. Meijer . De regeling in arbitragereglementen over de proceskosten lijkt vaak op de regels die voor een procedure bij de rechter gelden.

De rechter veroordeelt de verliezende partij vaak in de proceskosten van de winnende partij. Onder die proceskosten vallen onder andere het honorarium van de advocaat.

Maar let op: in die gevallen moet de verliezende partij niet de werkelijke advocaatkosten vergoeden (uitzonderingen daargelaten, die voor de transportsector meestal niet relevant zijn). De te vergoeden advocaatkosten worden namelijk vastgesteld volgens een zogeheten liquidatietarief. Dat tarief is afhankelijk van de werkzaamheden van de advocaat én de hoogte van de vordering. In de praktijk blijkt dat dit bedrag vaak lager is dan de werkelijke kosten die de advocaat bij zijn klant in rekening brengt.

Als geen van de procederende partijen gelijk krijgt, bepaalt de rechter meestal dat iedere partij zijn eigen proceskosten draagt. De advocaatkosten blijven dan dus voor eigen rekening.

Wordt een schikking getroffen, dan moet een aparte afspraak over de vergoeding van advocaatkosten worden gemaakt. Regelt u daarover niets, dan blijven de advocaatkosten voor eigen rekening.

Wij adviseren u de advocaat altijd van tevoren te vragen om een inschatting van de kosten. Hoewel het vaak lastig is om de totale tijd die aan een zaak moet worden besteed precies in te schatten, moet de advocaat daarvan wel een indicatie kunnen geven.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,741
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions