Clicky


Van Weyenberg (D66) stelt minister Asscher vragen over weekcontracten

Van Weyenberg (D66) stelt minister Asscher vragen over weekcontracten
29-05-2015 12:31 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEN HAAG - Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) gaat vragen stellen aan minister Asscher over het bestaan van weekcontracten als schijnconstructie in de transportsector. Van Weyenberg vindt dat het gebruik van weekcontracten vragen oproept, "in bijzonder of dit na inwerkingtreding van de wet werk en zekerheid nog wel mag."

Van Weyenberg reageert hiermee op de situatie van een chauffeur bij wie een verwarde man zelfmoorde pleegde onder de vrachtwagen. De chauffeur was via een weekcontract in dienst bij uitzendbureau Worktrans en reed voor Bakkerij Borgesius. Lees hier zijn verhaal

Naar aanleiding van het verhaal van deze chauffeur kwam Transport Online de schijnconstructie weekcontracten op het spoor. Een advocaat en het FNV, bij monde van Edwin Atema, reageerden geschrokken: “Welkom in de wereld van sociale dumping.” Lees het volledige verhaal daarover

Ook Steven van Weyenberg las de beide verhalen op Transport Online. "Een heel trieste zaak, het zal je maar overkomen dat iemand je truck gebruikt voor een zelfmoordpoging. Een traumatische ervaring voor deze chauffeur, die daar natuurlijk van slag van is. De reactie van zijn werkgever is wat mij betreft treurig. Los van hoe het arbeidsrechtelijk precies zit, goed werkgeverschap had een andere reactie gevraagd. Deze handelswijze lijkt me ook geen beste reclame voor die onderneming."

Weekcontracten

Het gebruik van weekcontracten vindt Van Weyenberg een vreemde constructie. "Iets is wat mij betreft of een tijdelijk of een doorlopend contract. Achteraf een aantal opeenvolgende tijdelijk contracten zien als één tijdelijk contract vind ik een vreemde constructie, die ook schuurt met de nieuwe wet. Ik ga hierover dan ook vragen stellen aan minister Asscher."