Clicky

 
Transport Online - Gebruik van handelaarskenteken in het buitenland

Gebruik van handelaarskenteken in het buitenland

Door: William Baekers, risicospecialist transport & logistiek

 

U kent ze wel de bekende groene kentekenplaten, de zogenaamde handelaarskentekens. Onlangs reed ik in Frankrijk en zag een complete combinatie, trekker en tankoplegger, beide voorzien van groene kentekenplaten rijden. Als dat maar juist is, dacht ik nog. Meteen nakijken bij thuiskomst.

Inderdaad in Frankrijk is dit beslist niet toegestaan! Er zijn slechts drie landen, België, Luxemburg en Duitsland (naast Nederland uiteraard) waar de groene kentekenplaten gebruikt mogen worden, maar dan wel onder strenge reglementering.

België en Luxemburg
In België en Luxemburg mag u handelaarskentekens uitsluitend voor het afleveren of ophalen van een voertuig in het kader van koop en verkoop van het voertuig gebruiken. U mag handelaarskentekens in die landen dus niet gebruiken voor een proefrit.

Duitsland
U mag het handelaarskenteken ook gebruiken in Duitsland. Echter alleen bedrijfsauto’s mogen met een Nederlands handelaarskenteken in Duitsland rijden. Deze bedrijfsauto’s mogen daar alleen rijden in direct verband met opbouw, ombouw of herstelwerkzaamheden die daarmee te maken hebben. U moet een schriftelijke bevestiging van de werkplaats bij u hebben waarmee dit kunt aantonen. In de bedrijfsauto moet naast de voertuigpapieren een geldig verzekeringsbewijs (de groene kaart) aanwezig zijn.

U mag de handelaarskentekens uitsluitend gebruiken voor voertuigen die tot de bedrijfsvoorraad horen en/of voertuigen die voor herstel of opbouw/ombouw naar elders dienen te worden gebracht en tevens voor voertuigen die tot de bedrijfsvoorraad behoren en waarvoor nog geen kenteken is afgegeven.

Het gebruik van het handelaarskenteken moet direct verband houden met de door uw bedrijf opgegeven bedrijfsactiviteiten. Dit betekent dat u het handelaarskenteken bijvoorbeeld niet mag gebruiken voor uitleendoeleinden.

Belangrijk is hierbij nog dat u de juiste WA-verzekering heeft gekoppeld aan uw handelaarskentekenplaten, omdat het gebruik van deze platen voor de hierboven genoemde buitenlanden nog niet zo lang speelt is het zinvol dat u uw polis op dit punt nog eens nakijkt. Blijkt bij een WA-schade dat u niet de juiste polisdekking heeft zal de verzekeraar de schade wel in behandeling nemen maar de schadebedragen verhalen op de verzekeringsnemer dan wel verzekerde. Met name letselschades kunnen nogal eens in de papieren lopen. Een puntje van aandacht dus.

Bron: www.rdw.nl kijk hier voor de uitgebreide tekst over het gebruik van handelaarskentekenplaten. Voor het juiste verzekeringsadvies neemt u contact op met uw verzekeringsadviseur.

U kunt uiteraard contact met de auteur opnemen: william@baekers.nl

 

« Terug

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,472
Diesel2,312

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden