Clicky

 Milieuzones Zwitserland

Het kanton Genève heeft met ingang van 15 januari 2020 in een aantal gemeenten een milieuzone (périmètre de circulation différenciée) ingevoerd.

Wanneer de milieuzone actief is, mogen alleen voertuigen voorzien van een geldige milieusticker in de zone. Dat geldt ook voor voertuigen met een buitenlands kenteken.

In andere Zwitserse plaatsen en kantons zijn nog geen milieuzones.

Een negental Zwitserse bergdorpen is autovrij: Bettmeralp, Braunwald, Mürren, Riederalp, Rigi, Saas-Fee, Stoos, Wengen en Zermatt.

Milieusticker

De Zwitserse macaron Stick'Air is een variant van de Franse milieusticker vignette Crit'Air. De Franse sticker is ook geldig in Genève. Stickers van andere landen niet. Voor zover bekend is de Zwitserse Stick'Air niet geldig in Frankrijk. Bestel daarom liever tijdig een Frans vignette Crit'Air dan heb je geen twee stickers nodig.

Of je voertuig voor een macaron Stick'Air (of vignette Crit'Air) in aanmerking komt, is na te gaan op ropag-data.ch/stickair2/i_stickair2.php (alleen in het Frans).

Overtreding van de regels (zoals geen geldige sticker, sticker niet op de juiste plaats aangebracht, sticker niet leesbaar) kan leiden tot een rijverbod voor het voertuig en een boete vanaf CHF 500.

Informatie over de Stick'Air is te vinden op ge.ch/stick-air-circulation-differenciee.

Verkrijgbaarheid milieusticker

De macaron Stick'Air is in Genève te koop bij het Office Cantonal des Véhicules (OCV; ge.ch/organisation/office-cantonal-vehicules-ocv) en bij verscheidene servicestations van het kanton (etat.ge.ch/geoportail/pro zoek op 'stations-service') voor CHF 5. De Stick'Air is niet verkrijgbaar bij de ANWB.

De macaron Stick'Air is alleen ter plaatse te koop en de Franse milieusticker alleen online, het prijsverschil is gering. Als je door Frankrijk naar Genève rijdt, koop dan tijdig een Frans vignette Crit'Air.

Zie pagina Milieuzones in Frankrijk voor meer informatie en bestelprocedure van het Franse vignette Crit'Air. Deze is online te bestellen voor € 4,51.

Milieuzone Genève

Genève heeft een tijdelijke milieuzone in de gehele stad Genève en delen van de gemeenten Carouge, Cologny, Lancy en Vernier.

De milieuzone is van kracht tussen 6 en 22 uur, maar alleen wanneer er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. Er zijn vier niveaus:

  1. geen beperkingen.
  2. alleen toegelaten: sticker 0, 1, 2, 3, 4.
  3. alleen toegelaten: sticker 0, 1, 2, 3.
  4. alleen toegelaten: sticker 0, 1, 2.

Tijdens niveau 2, 3 en 4 is de toegestane maximumsnelheid nergens hoger dan 80 km/h.

Tijdens niveau 3 en 4 is het openbaar vervoer gratis.

Zie voor een schema van de maatregelen ge.ch/en/stick-air-and-differentiated-traffic-scheme (klik op 7. Activation levels for the Stick'AIR scheme).

 

Bovenstaande informatie is zorgvuldig samengesteld op basis van informatie verstrekt door de ANWB. Wijzigingen voorbehouden. Uit bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

« Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats