Clicky

 Milieuzones Spanje

In sommige Spaanse steden, zoals in Madrid, zijn milieuzones ingericht, onder meer om de luchtkwaliteit te verbeteren en meer ruimte te scheppen voor omwonenden. Deze autoluwe zones worden aangegeven met borden met het opschrift Area de prioridad residencial (alleen toegankelijk voor vergunninghouders).

Madrid en Barcelona hebben een milieuzone (zona de bajas emisiones; lage-emissiezone) die alleen toegankelijk is voor voertuigen met een geldige milieusticker.

Buitenlandse voertuigen

Voor buitenlandse voertuigen zijn de regels ook van toepassing. Een Spaanse milieusticker (distintivo ambiental) is echter niet te verkrijgen voor in het buitenland geregistreerde voertuigen.

Voor de milieuzones van Madrid en Barcelona zijn speciale vergunningen voor buitenlandse voertuigen verkrijgbaar. Zie hieronder voor meer informatie.

Wie over een Deense, Duitse, Franse of Oostenrijkse milieusticker beschikt, kan deze ook in Spanje gebruiken. Op sede.dgt.gob.es/es/vehiculos/distintivo-ambiental/equivalencia-distintivo-ambiental-ue.shtml is te zien welke buitenlandse stickers met welke Spaanse overeenstemmen.

Tip: Als je nog geen sticker hebt, zou je een Franse milieusticker (vignette Crit’Air) kunnen kopen, dat is ook handig op doortocht door Frankrijk (levertijd circa 10 dagen, zie Milieuzones in Frankrijk).

Milieusticker

Er zijn vier Spaanse milieustickers (distintivos ambientales):

 • Blauw - 0: geen uitstoot.
 • Groen-blauw - eco: hybride en op gas rijdende voertuigen die aan de criteria voldoen van de groene sticker.
 • Groen - C: benzineauto's geregistreerd in 2006 of later; dieselauto's geregistreerd in 2014 of later; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2014 of later. Benzinevoertuigen moeten voldoen aan euronorm 4, 5 of 6 en dieselvoertuigen aan euronorm 6.
 • Geel - B: benzineauto's geregistreerd in 2000-2005; dieselauto's geregistreerd in 2006-2013; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2005-2013. Benzinevoertuigen moeten voldoen aan euronorm 3 en dieselvoertuigen aan euronorm 4 of 5.

Voor overige voertuigen is er geen sticker.

De stickers zijn verkrijgbaar bij de Spaanse postkantoren en kosten € 5.

Milieuzone Madrid

Madrid heeft een permanente milieuzone die vrijwel het gehele centrum omvat. De zone draagt de naam Madrid Central.

In de milieuzone mogen alleen voertuigen rijden van bewoners en voertuigen met een geldige blauwe of groen-blauwe milieusticker. Met een groen-blauwe sticker is de parkeerduur beperkt tot 2 uur.

De zone wordt duidelijk aangegeven met borden met het opschrift Atención - Trafico Restringido en het logo van Madrid Central.

Zie voor meer informatie over de milieuzone van Madrid madrid.es (klik op 'Medidas especiales de movilidad' en vervolgens links op 'Madrid Central - Zona de Bajas Emisiones'. Voor een kaartje klik op 'Cuál es el perímetro') en esmadrid.com/en/driving-madrid (website van het Spaans verkeersbureau).

Voor buitenlandse voertuigen zonder sticker is een accreditatie van de milieuklasse vereist. Maak daarvoor een afspraak met de Oficina de Madrid Central in de Calle Bustamante 16, telefoon 010-91 529 82 10 of +34-10-91 529 82 10, website .

Bij aanhoudende ernstige luchtvervuiling kan de permanente zone tijdelijk uitgebreid worden tot en met de ringweg M-30 en bij extreme luchtvervuiling tot de gehele gemeente Madrid.

Aanduiding milieuzone Madrid

In Madrid wordt de milieuzone aangegeven met witte borden met tekst 'Madrid Central'.
 

 

 

Milieuzone Barcelona

Barcelona en omgeving hebben een permanente milieuzone. De milieuzone is van kracht van maandag tot en met vrijdag (Catalaans: de dilluns a divendres) van 07:00 tot 20:00 uur. De zone is dan alleen toegankelijk voor:

 • voertuigen met een geldige Spaanse milieusticker;
 • buitenlandse voertuigen met een twee jaar geldige vergunning of een geldige buitenlandse sticker;
 • voertuigen met een dagvergunning (één dag geldig).

Voor een twee jaar geldige vergunning komen in aanmerking de volgende buitenlandse voertuigen:

 • elektrische voertuigen;
 • motoren (categorie L) met een euronorm 2 of hoger;
 • personenwagens (categorie M1) en bestelwagens (categorie N1) met benzinemotoren met euronorm 3 of hoger;
 • personenwagens (categorie M1) en bestelwagens (categorie N1) met dieselmotoren met euronorm 4 of hoger;
 • vrachtwagens (categorie N2, N3) en bussen (categorie M2, M3) met euronorm 4 of hoger.

Voor een dagvergunning komen in aanmerking:

 • voertuigen zonder milieusticker;
 • buitenlandse voertuigen zonder twee jaar geldige vergunning.

Wie haast heeft, vraagt een dagvergunning aan. Een twee jaar geldige vergunning kan vijftien werkdagen (een week of drie) op zich laten wachten.

Uitgebreide en actuele informatie over de milieuzone van Barcelona is te vinden op ajuntament.barcelona.cat/qualitataire/en en zberegistre.ambmobilitat.cat/en (beide sites Catalaans, Engels en Spaans).

Een tijdelijke vergunning voor Barcelona aanvragen kan via zberegistre.ambmobilitat.cat/en/VehiclesEstrangers (Catalaans, Engels en Spaans).

Aanduiding milieuzone Barcelona

De milieuzone in Barcelona wordt met borden aangegeven: Zona Baixes Emissiones. Op het bord staat welke milieustickers en voertuigen worden toegelaten en wanneer de milieuzone van kracht is.

APR: zone alleen voor vergunninghouders

In sommige Spaanse steden worden milieuzones ingericht om de luchtkwaliteit te verbeteren en meer ruimte te scheppen voor omwonenden. Deze autoluwe zones worden aangegeven met borden met het opschrift Area de prioridad residencial (APR, zone alleen toegankelijk voor vergunninghouders).

Het inrijden van een APR kan forse boetes opleveren en het is zaak goed op de borden te letten en ze niet te negeren. Er wordt met behulp van camera's gecontroleerd.

Bij het boeken van een hotelkamer binnen een APR is het aan te bevelen van tevoren contact op te nemen met de hoteleigenaar om te vragen of er een ontheffing is aangevraagd.

Gehandicapten moeten aan strikte, plaatselijk bepaalde regels voldoen om een APR in te mogen. Meer informatie is verkrijgbaar bij de plaatselijke autoriteiten.

Informatie

Zie voor meer informatie de websites van de Spaanse overheid sede.dgt.gob.es/es/vehiculos/distintivo-ambientaldgt.es (zoek op 'distintivo ambiental' of 'etiqueta ambiental') en pegatinas-dgt.com/en/faq.

 

Bovenstaande informatie is zorgvuldig samengesteld op basis van informatie verstrekt door de ANWB. Wijzigingen voorbehouden. Uit bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

« Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,168
Diesel2,015

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats