Clicky

 
Transport Online - Diefstalpreventie voorafgaand aan het transport

Diefstalpreventie voorafgaand aan het transport

Werving en selectie
Diefstalpreventie begint bij de werving en selectie van chauffeurs en andere personeelsleden die met het vervoer te maken hebben. Juist als er een lading van aanzienlijke waarde moet worden vervoerd, is het belangrijk dat u zeker weet dat u personeel in dienst heeft dat kan omgaan met waardevolle lading én vertrouwelijke gegevens. Het is daarom raadzaam om zorgvuldig te werk te gaan bij het aannemen van personeel. Verzamel zoveel mogelijk gegevens over uw nieuwe werknemer: vraag bijvoorbeeld ook om inlichtingen bij voormalige werkgevers.

Vertrouwelijkheid
Natuurlijk moeten opdrachten vertrouwelijk worden behandeld. Zorg er daarom voor dat alle documenten goed worden opgeborgen. De chauffeur behoort op geen enkele wijze gegevens over de aard van de lading aan derden te verstrekken, tenzij hij hierom officieel wordt gevraagd.

Duidelijke afspraken
Maak bij het vervoer van kostbare en/of diefstalgevoelige lading duidelijke afspraken met uw opdrachtgever. Het kan onder meer gaan om het samenstellen van een ritprogramma, eventueel in konvooi rijden, het inzetten van een bijrijder in risicogevoelige gebieden en bij risicogevoelige lading, het tijdstip van laden en lossen of het waar en wanneer laten overstaan van de vrachtwagen/combinatie en/of lading.

Ook uw verzekeraar kan eisen stellen met betrekking tot diefstalpreventie. Lees daarom goed de polisvoorwaarden door en neem bij onduidelijkheden contact op met uw verzekeraar, zodat u goed weet wat u te wachten staat. Instructie chauffeur en mogelijk andere personen die nodig zijn bij het vervoer

Voor een veilig transport is het van belang dat de chauffeur (maar ook alle overige personen die nodig zijn bij het uitvoeren van het transport, zoals ondervervoerders en eigen rijders) duidelijke instructies krijgt over de handelwijze gedurende het hele transport. Denk bijvoorbeeld aan instructies bij het laden/lossen, overstaan en tanken. Daarnaast is het ook van belang dat informatie wordt gegeven over veilige stallingsmogelijkheden op douaneterreinen,  terreinen van expediteurs en buitenlandse agenten of andere adressen. Zorg bovendien dat de chauffeur weet wat hij moet doen in geval van diefstal van de vrachtwagen/combinatie en/of de lading.

Hieronder volgen enkele algemene voorbeeldinstructies die u aan uw chauffeurs kunt meegeven:

  • blijf aanwezig bij het laden en controleer of de op de vrachtbrief omschreven lading ook daadwerkelijk wordt geladen
  • maak zoveel mogelijk gebruik van grote wegen: in ieder geval wegen waar regelmatig verkeer aanwezig is. Vermijd stille landweggetjes
  • parkeer nooit op afgelegen plaatsen
  • zorg ervoor dat bij het verlaten van de vrachtwagen/combinatie – ook al is het maar voor even – het beveiligingssysteem wordt ingeschakeld
  • let erop dat papieren altijd goed zijn opgeborgen, bijvoorbeeld in een autokluis. Neem ze mee bij het verlaten van de vrachtwagen/combinatie
  • wees altijd bedacht op een overvalsituatie en probeer in zo’n geval niet in paniek te raken

Planning en vermijden van onnodig overstaan
Een vrachtwagen met lading die ’s nachts of in het weekend ergens moet overstaan, vormt een gemakkelijke prooi voor diefstal. Probeer de rit daarom zo te plannen dat vrachtauto’s met lading zo min mogelijk moeten overstaan. Als de vrachtwagen toch in de namiddag of voor het weekeinde moet worden geladen, dan kan deze het beste in een afgesloten, beveiligde ruimte worden gestald.

Parkeerplaatsen
Het zorgvuldig plannen van de route is misschien wel een van de belangrijkste aspecten van een veilige rit. Bij het plannen van de route moet onder meer rekening worden gehouden met veilige parkeerplaatsen. Verschillende instanties publiceren lijsten van bewaakte parkeerterreinen en stallingen. Houd er echter wel rekening mee dat de lijsten slechts een hulpmiddel zijn; eigen onderzoek naar de veiligheid van de parkeerplaatsen blijft noodzakelijk.

Beveiliging
Bij het voorkomen van diefstal mogen goedgekeurde mechanische en elektronische beveiligingen niet ontbreken. Zorg daarom dat zowel de vrachtwagen als de aanhanger of oplegger hiervan zijn voorzien, ook omdat dit van belang is voor de verzekering. Verzekeraars stellen namelijk een aantal eisen aan goederenvervoer.


Geraadpleegde bron(nen):
Stichting VBV

« Terug naar het overzicht

 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden