Clicky


Aantal overboord geslagen containers van MSC Zoe opnieuw naar boven bijgesteld

Aantal overboord geslagen containers van MSC Zoe opnieuw naar boven bijgesteld
08-01-2019 23:35 | Algemeen | auteur Redactie

LEEUWARDEN - Het aantal containers die vorige week van het containerschip MSC Zoe overboord geslagen zijn is opnieuw naar boven bijgesteld. Uit de laatste dek inspectie van het schip blijkt dat er tien containers meer overboord zijn geslagen dan eerder gedacht. Het totaal aantal overboord geslagen containers staat nu op 291, meldt Rijkswaterstaat. Deze extra containers bevatten geen gevaarlijke stoffen.

Vanwege de weersomstandigheden zijn er dinsdag, en worden er ook woensdag, geen sonarwerkzaamheden uitgevoerd. Deze worden opgepakt zodra het weer het toelaat. Rijkswaterstaat heeft dinsdag per helikopter het waddengebied geïnspecteerd. De vlucht leverde geen bijzonderheden op en de impact van de storm op de verloren containers lijkt mee te vallen.

Ook heeft Rijkswaterstaat dinsdag met betrokken partijen afgestemd over het bergen van de overboord geslagen containers. Dit is een groots opgezette operatie: verloren containers en lading worden verder in beeld gebracht en tegelijkertijd wordt gestart met het bergen van gelokaliseerde objecten in de Eems, en aansluitend in de verkeersbaan boven de Waddeneilanden.

De vaarweg is volgens Rijkswaterstaat vergelijkbaar met een drukke A13; het is dan ook essentieel de berging tot in detail voor te bereiden en op het juiste moment uit te voeren. Doel is op korte termijn te starten met de grootschalige bergingsoperatie, dit is onder meer afhankelijk van het weer.

De zandplaat Simonszand is sinds dinsdag schoon. Op Rif zijn alle losse spullen opgeruimd. Van de drie containers op deze zandplaat is een container op drift geraakt. In opdracht van Rijkswaterstaat is een calamiteitenaannemer naar de locatie van de container gestuurd. De aannemer wist twee containers naar de haven van Lauwersoog te slepen. 

Morgen wordt in samenwerking met een aannemer en 30 vrijwilligers van RWS en Staatsbosbeheer de schoonmaakactie op de Rottums in de Waddenzee hervat. De Rottums is beschermd natuurgebied, daarom worden hier ervaren vrijwilligers ingezet, aldus Rijkswaterstaat.