Clicky


Kiev: Azov-zeehavens gedeeltelijk vrijgegeven

Kiev: Azov-zeehavens gedeeltelijk vrijgegeven
04-12-2018 09:55 | Buitenland | auteur ANP/RTR

KIEV - Rusland heeft de Oekraïense zeehavens aan de Zee van Azov "gedeeltelijk vrijgegeven''. Dat zei de Oekraïense minister voor Infrastructuur Volodimir Omeljan dinsdag.

"De zeehavens van Berdjansk en Marioepol zijn gedeeltelijk ontgrendeld. Schepen zijn door de Straat van Kertsj op weg naar de ingang van de Oekraïense havens. De scheepsbewegingen zijn voor een deel hersteld, aldus Omeljan.

Volgens de minister werden de Oekraïense havens aan de Zee van Azov feitelijk geblokkeerd door Rusland. Daardoor konden tientallen schepen hun normale taken niet uitvoeren.

Omeljan stelde eerder dat achttien schepen lagen te wachten tot ze de Zee van Azov binnen konden varen. Ook lagen vaartuigen noodgedwongen voor anker tot ze de zee kunnen verlaten.

Volgens de minister kregen schepen alleen toestemming om door te varen naar Russische havens. "Het doel is simpel: door Oekraïense havens in de Zee van Azov te blokkeren, hoopt Rusland Oekraïne uit ons eigen grondgebied te verdrijven'', concludeerde hij.

Rusland nam een week geleden drie Oekraïense marineschepen in beslag die via de Straat van Kertsj de Zee van Azov wilden binnenvaren. De bemanningsleden zijn aangehouden.