Clicky


DB Schenker voor strengere CO2- reductiedoelstellingen in het goederenvervoer

DB Schenker voor strengere CO2- reductiedoelstellingen in het goederenvervoer
15-11-2018 15:51 | Klimaat | auteur Redactie

ESSEN - DB Schenker, een van 's werelds toonaangevende logistieke dienstverleners en operator van Europa's grootste landvervoersnetwerk, zet zich in voor strengere CO2-reductiedoelstellingen voor bedrijfsvoertuigen van meer dan 7,5 ton.

"Ik geloof dat er meer kan worden gedaan en er nog meer moet worden gedaan", zegt Jochen Thewes, CEO van DB Schenker, ter gelegenheid van het ‘Green November’-initiatief van Deutsche Bahn.

"Om de aanstaande structurele transformatie in de automobielindustrie en de beschikbaarheid van alternatieve aandrijftechnologieën in het vrachtvervoer aan te moedigen, beschouw ik de ambitieuze CO2-reductiedoelstellingen voor bedrijfsvoertuigen van 20% tegen 2025 en 35% tegen 2030 absoluut als haalbaar.”

Na toetreding tot het wereldwijde klimaatinitiatief EV 100, heeft DB Schenker onlangs besloten om zijn eigen vloot van distributievoertuigen geleidelijk over te schakelen naar elektromobiliteit. Het doel is om alle voertuigen tot 3,5 ton alsnog te voorzien van elektrische aandrijving of brandstofcellen uiterlijk 2030. De helft van alle voertuigen met een gewicht tussen 3,5 en 7,5 ton zal dan ook elektrisch worden aangedreven. Zelfs nu rijdt DB Schenker al met elektrische voertuigen in Oostenrijk, Italië en Noorwegen, evenals met elektrische bakfietsen in een tiental Europese steden.

Daarom is actie met name nodig met betrekking tot vrachtwagens met een gewicht van meer dan 7,5 ton: "Iedereen moet deelnemen, inclusief en vooral de fabrikanten."

We moeten de langverwachte technologische sprong voorwaarts maken in de aankomende structurele transformatie in de auto-industrie, "zegt Jochen Thewes.

Verder test een proefproject in Duitsland samen met MAN en de Fresenius-universiteit momenteel de efficiëntie van digitaal bestuurde vrachtwagenkonvooien, ook wel ‘platooning’ genoemd. Samen met de Zweedse startup Einride is 's werelds eerste elektrische en volledig autonome vrachtwagen onlangs commercieel in gebruik genomen.

Op 14 november stemde het EU-parlement in met het voorstel om de uitstoot van vrachtwagens aanzienlijk terug te brengen. Vanaf 2025 moeten vrachtwagens 20 procent minder CO2 uitstoten en vanaf 2030 35 procent. Eerder dit jaar pleitten DB Schenker en andere bedrijven al voor ambitieuzere CO2-doelen voor bedrijfsvoertuigen van -20 procent tegen 2025 en -35 procent in 2030.