Clicky


Opstelplaats voorsluis bij Sluis Eefde wijzigt

Opstelplaats voorsluis bij Sluis Eefde wijzigt
02-11-2018 10:20 | Algemeen | auteur Redactie

EEFDE - Aannemerscombinatie Lock to Twente bouwt een tweede sluiskolk in Eefde. Om werkzaamheden in de voorsluis uit te kunnen voeren, worden de meerpalen vanaf maandag 5 november 2018 verplaatst. Door de verplaatsing is er in de voorsluis tijdelijk nog maar één opstelplaats aan de zuidkant voor een klasse Va schip aanwezig. De opstelplaats aan de noordkant van de voorsluis is geschikt tot en met klasse IV-schepen.

Dit betekent dat er in plaats van twee, tijdelijk maar één klasse Va schip in de voorsluis in Eefde kan afmeren, meldt Rijkswaterstaat. Om de wachttijd voor het schutten te verkleinen, heeft Rijkswaterstaat tijdelijk de afstand verkleind die schepen als veiligheidsmarge moeten hanteren. Normaal gesproken geldt dat schepen 6 m vrij moeten houden. Nu geldt voor de noordelijke opstelplaats in de voorsluis in Eefde dat zij 1 m afstand mogen houden. De sluismeester zal hier ook op toezien. Op momenten dat er geen sluismeester aanwezig is, mag er ook maar één klasse Va-schip afmeren aan de zuidelijke opstelplaats in de voorsluis in Eefde.

In de voorsluis in Eefde gaat de aannemer een scheidingswand maken tussen de bestaande voorsluis en voorhaven van de tweede sluiskolk. Hiervoor worden de meerpalen verplaatst en wijzigt de capaciteit van de noordelijke opstelplaats in de voorsluis in Eefde. Deze werkzaamheden voert de aannemer uit in overleg met Rijkswaterstaat op momenten dat dit het schutproces van sluis Eefde het minste hindert (luwe periode). 

Nadat het groot onderhoud aan de bestaande sluis in Eefde is uitgevoerd en deze opnieuw in gebruik is genomen, zijn er in de voorsluis in Eefde weer twee opstelplaatsen beschikbaar zijn voor klasse Va-schepen. Dit gebeurt in het najaar van 2020. In het voorjaar van 2020 is de nieuwe sluiskolk in gebruik en komen er weer extra opstelplaatsen voor klasse Va-schepen bij.