Clicky


evofenedex: emissievrije binnenstad in 2025 vraagt dringend om een plan

evofenedex: emissievrije binnenstad in 2025 vraagt dringend om een plan
17-10-2018 17:02 | Klimaat | auteur Redactie

ZOETERMEER - Al in 2014 spraken het kabinet en bedrijfsleven af te streven naar emissievrije bevoorrading van ondernemingen in binnensteden in 2025. Veel bedrijven maken hier nu werk van. De betrokkenheid van de lokale overheden blijft echter achter. evofenedex, de behartiger van de belangen van 15.000 handelsbedrijven die zelf vracht- en bestelauto’s inzetten, vraagt de Tweede Kamer nu om een concreet plan.

“Inmiddels rijden er al 100 elektrische vrachtauto’s in Nederland rond. En dat wordt alleen maar meer. Daar staat tegenover dat maar 14 van de 30 grootste gemeenten in Nederland het ZERO Emissie akkoord hebben onderschreven. Dat is echt heel pover. We willen snel duidelijk over de toekomstige grootte van de zones. En helderheid over waar en wanneer die ingevoerd worden. Dat vraagt om een plan. Dat is er gewoon niet“, zegt algemeen directeur Machiel van der Kuijl.

evofenedex heeft nu de Tweede Kamer in een brief opgeroepen de minister te vragen met minimaal 28 gemeenten een stappenplan op te stellen voor de introductie van zero emissie zones. Volgens de ondernemersvereniging zijn investeringen in zero emissie voertuigen alleen kansrijk als bedrijven hier snel duidelijkheid over krijgen.

Donderdag 18 okt staat het AO Leefomgeving in de tweede kamer gepland van 15-18.00uur, waarbij onder andere de harmonisering van milieuzones op de agenda staat. Volgens evofenedex ligt de focus van bestuurders te veel op milieuzones (weren van oude diesels) in plaats van elektrisch transport.