Clicky


Bill Cosby minimaal drie jaar de cel in

Bill Cosby minimaal drie jaar de cel in
25-09-2018 20:25 | Showbizz | auteur ANP

PHILADELPHIA - Bill Cosby is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van minimaal drie jaar en maximaal tien jaar. Een jury had de 81-jarige komiek eerder schuldig bevonden aan het drogeren en seksueel misbruiken van een vrouw, Andrea Constand, in zijn huis in 2004. Rechter Steven O'Neill legde hem ook nog een boete op van 25.000 dollar plus betaling van de proceskosten.

Cosby, die weinig emotie toonde tijdens de zitting, werd na de uitspraak geboeid aan handen en voeten overgebracht naar een staatsgevangenis. Hij verliet de rechtbank aan de achterzijde en werd afgevoerd in een zwart busje. Een verzoek hem voorlopig op borgtocht vrij te laten in afwachting van het hoger beroep werd afgewezen.

Volgens de rechtbank in Norristown in de staat Pennsylvania kan Cosby wettelijk "een seksueel gewelddadig roofdier'' worden genoemd. Voor de drie feiten waaraan de gevallen tv-ster zich volgens de jury schuldig heeft gemaakt, had hij in totaal dertig jaar kunnen krijgen. Het Openbaar Ministerie zette in op vijf tot tien jaar. De advocaten van Cosby vroegen om huisarrest. Ze beoordeelden de strafmaat dan ook als ,,overdreven hard''.

De voormalig Cosby Show-acteur is inmiddels door zo'n zestig vrouwen beschuldigd van misbruik. Dat zou soms tientallen jaren geleden hebben plaatsgevonden. Veel zaken waren al verjaard. De rechtszaak waarin Cosby nu is veroordeeld, draaide om het misbruik van voormalig basketbalster Andrea Constand. Ze was ten tijde van het seksueel delict administratief medewerkster van de Temple-universiteit in Philadelphia. Ze woont nu in Canada.

Constand kwam met de armen over elkaar naar buiten met een brede glimlach op het gezicht. Ze werd omhelst door andere vrouwen die Cosby hebben beticht van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Constand had een dag eerder de rechter schriftelijk laten weten dat het misdrijf haar nog altijd achtervolgt. "Bill Cosby heeft mijn mooie, gezonde jonge levenslust afgepakt en vernietigd''.