Clicky


Iran roept Nederlandse ambassadeur op matje na aanslag

Iran roept Nederlandse ambassadeur op matje na aanslag
23-09-2018 00:07 | Buitenland | auteur ANP

LONDON - Iran heeft zaterdagavond Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk ervan beschuldigd buitenlandse oppositiepartijen te herbergen. De diplomatieke vertegenwoordigers van de landen zijn op het matje geroepen. De beschuldigingen komen nadat schutters zaterdag het vuur hadden geopend tijdens een militaire parade. Bij de aanslag kwamen zeker 25 mensen om en raakten ruim vijftig mensen gewond.

"Het is niet acceptabel dat deze groepen niet gekwalificeerd worden door de Europese Unie als terroristische organisaties, omdat ze geen terroristische aanslag hebben uitgevoerd in Europa", citeerde staatspersbureau INRA woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken Bahram Qasemi.

Het 'landelijk verzet van al-Ahvaz', een koepelorganisatie voor diverse groepen, zegt achter het bloedbad te zitten. Ook terreurgroep Islamitische Staat eiste via spreekbuis Amaq de verantwoordelijkheid op. De Iraanse autoriteiten spreken die laatste claim tegen. Volgens een legerwoordvoerder zouden de schutters getraind zijn door twee Golfstaten. Ook zou er een verband zijn met de Verenigde Staten en de Israëlische geheime dienst Mossad.