Clicky


Uitzendkrachten Schiphol krijgen tussen 6.500 en 50.000 euro nabetaald

Uitzendkrachten Schiphol krijgen tussen 6.500 en 50.000 euro nabetaald
21-09-2018 10:15 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

SCHIPHOL - Buitenlandse uitzendkrachten die geen onregelmatigheidstoeslag kregen, terwijl ze vaak ’s nachts werkten, krijgen alsnog een flinke nabetaling. Zo oordeelde de rechter deze week in de Flexcargo zaak.

In die zaak streden 16 vrachtafhandelaars, die jarenlang als uitzendkrachten werkten bij DHL of Menzies op Schiphol via uitzendbureau Flexcargo. Ze krijgen alsnog ieder tussen de 6.500 en 50.000 euro uitgekeerd. Gemiddeld gaat het om 30 procent van hun inkomen op jaarbasis dat ze te weinig kregen. Een enorm percentage.

Eindelijk rechtvaardigheid

Eén van die vrachtafhandelaars is de Brit Nick Barnes, hij had recht op zo’n 24.000,- euro en krijgt dat nu, jaren later, alsnog uitgekeerd. "Eindelijk gerechtigheid voor mij en mijn collega’s. We krijgen nu ons volledige salaris uitbetaald. Het heeft veel spanning, tijd en geduld gekost, maar ik ben erg blij dat we voor onszelf zijn opgekomen. Want niet alle collega’s durfden dat. We waren met ongeveer 150 man in deze situatie en velen waren te bang om hun baan te verliezen en deden hun mond niet open. Nu blijkt dat als je samen verhaal gaat halen en voor elkaar opkomt dat er wel wat mogelijk is."

Zekerheid

Met deze zaak veranderde er meer voor Nick, die nog steeds alleen nachtdiensten draait als vrachtafhandelaar op Schiphol: "Ik krijg niet alleen het salaris waar ik vanaf het begin recht op had, maar ik ben nu ook geen doorgeleende uitzendkracht meer. Inmiddels ben ik rechtstreeks in dienst gekomen bij DHL en daar ben ik erg gelukkig mee. De zekerheid van een echte baan en een zeker inkomen geeft mij en mijn gezin veel rust", aldus Barnes. De meeste uitzendkrachten, voornamelijk Polen en Britten zijn nu weg bij uitzendbureau Flexcargo en rechtstreeks in vaste dienst gekomen bij DHL, een vrachtafhandelaar op Schiphol.

Goedkoop vliegtuigen uitladen

"We zijn trots op deze werknemers. Zij hebben net als hun collega’s in vaste dienst, recht op cao-loon. Dat is door de rechter nog eens benadrukt. Ze liepen al die jaren niet alleen een onregelmatigheidstoeslag mis", zegt Lisa Blaas van vakbond FNV.

"Ook bouwden de werknemers van uitzendbureau Flexcargo geen of te weinig pensioen op. Daarnaast was er nog van alles mis met het werkrooster en de huisvesting."

Lege bv’s

Blaas: "In 2015 begonnen deze mensen zich te organiseren. We spraken hen bij de McDonalds, thuis of in de bioscoop om hen in vertrouwen te kunnen spreken en bewust te maken van hun rechten. De groep werd steeds groter. Ze hebben van zich laten horen en hun recht uiteindelijk gehaald, dat is fantastisch!"

Blaas: "Wij zagen hier en ook bij andere bedrijven, bijvoorbeeld PostNL, dat er schijnconstructies worden gecreëerd waarbij er lege bv’s’s worden opgetuigd om de cao te ontduiken. We zijn erg blij met deze uitspraak en zullen samen met mensen doorgaan om ervoor te zorgen dat gelijk werk ook gelijk beloond wordt, de cao wordt nageleefd en dit soort schijnconstructies verdwijnen."

Uitspraak juridisch van groot belang

Eerder oordeelde de kantonrechter al dat er sprake is van 'uitzending', en dat om die reden de inlenersbeloning, ofwel de DHL cao had moeten worden toegepast.

"Deze uitspraak is juridisch relevant en uniek, omdat door een schijnconstructie wordt heen geprikt. De plaats waar het werk wordt uitgevoerd is bepalend voor het cao-loon dat van toepassing is. Nog nooit is door een rechter zo expliciet en zo uitvoerig gemotiveerd dat bij doorlening gekeken moet worden naar de uiteindelijke inlener en niet naar het arbeidsvoorwaardenniveau van de doorlener. Dit is niet alleen relevant in deze zaak, maar bijvoorbeeld ook voor mensen die op andere plekken in dit soort constructies werken", aldus advocaat Michiel Vergouwen die de uitzendkrachten juridisch bijstond.

Om hoeveel geld het exact gaat, is nu bepaald: "Voor de loonvordering vroegen we om 250.000 euro aan achterstallig loon. Daar is door nu de rechter nog een verhoging aan toegevoegd omdat deze mensen zo lang hebben moeten wachten op hun loon."