Clicky


25 Brabantse transportbedrijven werken samen om files terug te dringen

25 Brabantse transportbedrijven werken samen om files terug te dringen
21-08-2018 11:47 | Weer en Verkeer | auteur Redactie [FE]

EINDHOVEN - 25 bedrijven in Noord-Brabant hebben het voor elkaar gekregen hun logistiek nog beter in te richten, waardoor er dagelijks 290 vrachtwagens en bestelbussen minder in de spits rijden. Het programma Logistiek in Brabant heeft deze bedrijven daartoe uitgedaagd.

"Met één nachtrit op en neer met een LZV-combinatie plaatsen we vier volledige vrachtwagens buiten de spits", vertelt Pim van Eijk van Gebroeders van Eijk uit Asten. "En dat is nog maar één van de maatregelen die we hebben ingevoerd. Wij zijn echt op ideeën gebracht door het programma."

Mario Heeren van Van Wanrooy: "Het wordt steeds drukker op de Brabantse wegen. Alles wat je zelf kan bijdragen aan vermindering daarvan is meegenomen. En als je de klant daarmee ook ontzorgt is het helemaal mooi. We plaatsen nu standtrailers bij een aantal klanten, die zij vullen op voor hun rustige uren en wij halen deze buiten de spits op."

Challenge

Bedrijven zijn op twee manieren gefaciliteerd vanuit het programma. Als eerste hebben logistieke experts samen met de bedrijven plannen ontwikkeld voor verbeteringen in hun logistieke proces. Die plannen zijn doorgevoerd en bedrijven kregen subsidie wanneer zij aantoonbaar minder in de spits reden dan voorheen. Veel ingezet zijn avond- en nachtlevering, ICT- en planningstools, crossdocken en standtrailers. De deelnemende bedrijven hebben hun processen structureel anders ingericht en moesten zelf ook geld investeren, wat de kans groot maakt dat de dagelijkse spitsmijdingen blijvend zijn.

Marktplaats

Als tweede is een marktplaats opgezet. Op de marktplaats zijn dienstverleners actief die er met hun diensten voor zorgen dat hun klanten spitsmijdingen realiseren. De dienstverleners zijn vooral gericht op containers die over water of per spoor vervoerd worden, waardoor de spits op de weg wordt gemeden.

Wethouder Mario Jacobs (Slimme en Duurzame Mobiliteit) van de gemeente Tilburg: ‘Door kennis en expertise uit te wisselen ontstaan slimme transportoplossingen. Het programma ‘Logistiek in Brabant’ heeft nu al goede resultaten opgeleverd, maar dat kan zeker nog beter. We dagen alle transportbedrijven dan ook uit om óók innovaties door te voeren in het eigen logistieke proces. Brabant vertoont sterke economische groeicijfers. Door ons mobiliteitsgedrag aan te passen, zorgen we samen voor een beter bereikbare provincie.’

Afgerond

Logistiek in Brabant is deze zomer afgerond. De kennis en netwerkgegevens die met dit programma zijn verkregen zijn verankerd in het project SmartLogistics van SmartwayZ.NL. Logistiek in Brabant was een samenwerking tussen de gemeenten Tilburg, Breda, Eindhoven en Helmond, de provincie Noord-Brabant, TLN en evofenedex.

Dit initiatief had als doel zoveel mogelijk vrachtwagens (of het equivalent daarvan in bestel- of personenwagens), structureel vijf dagen per week uit de ochtend- of avondspits te halen. Het ging om de wegen in Tilburg, Helmond, Eindhoven en Breda, en een aantal grote wegen (delen van A16, A58, A2, A57, A59 en A270/N270). Logistiek in Brabant maakt onderdeel uit van het programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Beter Benutten werkt met een samenhangend pakket van maatregelen aan een betere bereikbaarheid in de drukste regio’s.