Steeds meer mensen willen andere voornaam

Steeds meer mensen willen andere voornaam

DEN HAAG - Steeds meer mensen veranderen hun voornaam. Werden in 2015 bij de rechtbank nog 503 namen gewijzigd, in 2016 en 2017 steeg dat al naar respectievelijk 583 en 576. Voor dit jaar wordt eenzelfde aantal verwacht. Een duidelijke verklaring voor die stijging is er niet, meldt de Raad voor de Rechtspraak.

Je voornaam veranderen is niet heel makkelijk. Er is altijd een advocaat nodig die een verzoekschrift moet indienen bij de rechtbank, waarna de rechter erover beslist. Een en ander is geregeld in artikel 4 van boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. Daarin staat bijvoorbeeld dat het geen ongepaste naam mag zijn.

Volgens civiel rechter Jan Kloosterhuis van de rechtbank Amsterdam is het belangrijkste dat iemand "echt een goed verhaal" heeft om zijn of haar naam te veranderen. Hij krijgt overigens geen verzoeken van mensen die een rare of extreme naam willen."Wel zie ik mensen die een bijnaam hebben, of met een andere naam dan hun voornaam bekend zijn bij familie of vrienden en het dan ook maar willen laten aanpassen."


Transportrisico

Rijverboden

maandag 13 augustust/m zondag 19 augustus:

Voor alle rijverboden van deze week klikt u hier!


Meer rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Fotoalbum
Laatste toegevoegde foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij ze voor u!

Naar fotoalbum

Uitgelichte Video

Voordelig Adverteren op Transport Online

Realtime Scheepsinfo

Weten welke schepen worden verwacht, hoelaat, uit welk land? U kunt het checken op onze speciale pagina met Realtime Scheepsinformatie

Meer realtime scheepsinformatie

facebook twitter LinkedIn Pinterest Volg ons op Instagram!

Tip de redactie
Tip de redactie!