Clicky


Vrachtvolume Brussels Airport met bijna veertien procent gestegen

Vrachtvolume Brussels Airport met bijna veertien procent gestegen
08-08-2018 10:01 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - Het vrachtvolume op Brussels Airport is in de maand juli gestegen met 13,9 procent in vergelijking met juli vorig jaar. Vooral de vracht aan boord van passagierstoestellen kent een grote groei van 29 procent. Deze groei is te danken aan de nieuwe langeafstandsvluchten naar Azië en de Golf van onder andere Hainan, Cathay Pacific en Emirates.

Het volvrachtsegment stijgt sterk met 14,7 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Ook de getruckte vracht kent een grote stijging van 21,2 procent ten opzichte van juli vorig jaar. De totale vrachttonnage bij de express diensten is nagenoeg stabiel gebleven (-1,0 procent).

De export van goederen is in juli sterk gestegen met 12 procent in vergelijking met juli 2017, en vooral de import maakt met een stijging van 33 procent een serieuze sprong. Vooral de import uit Azië, Noord- en Zuid-Amerika zorgde voor deze groei. Op het vlak van export springt in de eerste plaats Zuid-Amerika in het oog, dankzij de vluchten van Latam sinds april dit jaar naar Brazilië en Chili.

Passagiers

Brussels Airport heeft in de afgelopen maand juli meer dan 2,6 miljoen passagiers verwelkomd. Dat is 3,9 procent meer dan in juli vorig jaar en een absoluut passagiersrecord. Het aantal lokaal opstappende passagiers groeide met 5,2 procent tegenover juli 2017. De stijging is onder andere te danken aan de goede verkoop van vliegvakanties en in het bijzonder naar vakantiebestemmingen zoals Turkije, Egypte en Tunesië. Het aantal transferpassagiers is licht gedaald met 1,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Opvallend is ook de verdere groei van het langeafstandsverkeer, met 16 procent tegenover juli vorig jaar. Er waren vooral meer passagiers naar Azië en de Golfregio, dankzij zowel nieuwe bestemmingen zoals Hongkong, Shenzhen en Shanghai, als hogere frequenties en bijkomende capaciteit op vluchten naar Dubai, Bangkok en Doha.

Brussels Airport mocht op vrijdag 20 juli 94.928 passagiers verwelkomen, een absolute recorddag.

Vluchten

Het aantal vliegbewegingen is nagenoeg stabiel gebleven (+0,7 procent) tegenover juli vorig jaar. Het aantal passagiersvluchten is met 0,9 procent gedaald, onder meer door de twee stakingsdagen bij Ryanair.

Door de daling van het aantal passagiersvluchten, de inzet van grotere toestellen en een betere bezettingsgraad is het gemiddeld aantal passagiers per vlucht gestegen van 130 naar een recordhoogte van gemiddeld 136 passagiers per vlucht.