Clicky


Eerste testvlucht BelugaXL vrachtvliegtuig geslaagd

Eerste testvlucht BelugaXL vrachtvliegtuig geslaagd [+foto's]
20-07-2018 11:55 | Zakelijk Nieuws | auteur Redactie [FE]

TOULOUSE - De eerste van vijf BelugaXL-vliegtuigen heeft donderdag 19 juli zijn eerste testvlucht succesvol doorstaan. Het vliegtuig landde 14:41 uur in het Franse Toulouse-Blagnac na een succesvolle vlucht van vier uur en elf minuten.

De bemanning in de cockpit aan boord van deze vlucht bestond uit: Captain Christophe Cail, Co-Piloot Bernardo Saez-Benito Hernandez en Test-Flight Engineer Jean Michel Pin.

De systemen en prestaties van het vliegtuig waren in real-time te volgen bij het FTE-station (flight-test-engineer) bemand door Laurent Lapierre en Philippe Foucault.

Na de eerste vlucht, zal de BelugaXL nog ongeveer 600 uur vliegtesten ondergaan de komende 10 maanden om typecertificering te bereiken en later in 2019 in gebruik genomen te worden.

De BelugaXL werd gelanceerd in november 2014 om tegemoet te komen aan de transportcapaciteitseisen van Airbus met het oog op de verhoging van de productiestijging van de A350 XWB en de Single-Aisle productie. Vijf vrachtvliegtuigen zullen tussen 2019 en 2023 worden gebouwd om geleidelijk aan de vijf BelugaST vliegtuigen te vervangen.

De BelugaXL is gebaseerd op een A330-200 Freighter en wordt aangedreven door Rolls Royce Trent 700-motoren. De verlaagde cockpit, de laadruimtestructuur en de achterkant en staart werden samen met leveranciers nieuw ontwikkeld, waardoor het vliegtuig zijn opvallende uiterlijk kreeg.

Foto's

  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)