Clicky


DOKVAST ontwikkelt het duurzaamste dc van Europa

DOKVAST ontwikkelt het duurzaamste dc van Europa
14-06-2018 11:59 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

OISTERWIJK - Het dc NewLogic III op bedrijvenpark ‘Het Laar’ in Tilburg mag zich het duurzaamste dc van Europa noemen. Het gasloze logistiek centrum heeft deze week het BREEAM Outstanding-ontwerpcertificaat ontvangen. Innovatieve werkwijzen en doordachte oplossingen maakten dat ontwikkelaar DOKVAST steeds meer credits wist te behalen. Door het gebruik van slimme technologie en duurzame materialen verkreeg het nieuwe hoofdkantoor van Rhenus Contract Logistics een score van 98.48 procent.

"Met de komst van NewLogic III - met de bijnaam The Tube - is Tilburg een nieuw icoon rijker", stelt Jos Klanderman, managing director van DOKVAST.

Niet alleen het futuristische design is opvallend te noemen alsook de hoge BREEAM-score. Klanderman is dan ook zeer verheugd over het resultaat: "Op alle categorieën hebben we bijna de maximale score behaald. De categorie ‘energie’ vliegen wij altijd aan vanuit de Trias Energetica. Zo zorgen we voor een luchtdichte buitenschil, gebruiken we duurzaam opgewekte energie met zonnepanelen en gaan we zuinig om met fossiele brandstoffen." 

Daarnaast hebben het gebruik van duurzame materialen, automatisch dimmende ledverlichting, drievoudig isolatieglas, extra isolatie van daken, een warmtepomp en E-ketels bijgedragen aan de hoge BREEAM-certificering. Ook voor de realisatie werd een ‘Outstanding’-score geambieerd; dit oplevercertificaat is op 12 juni behaald. In het derde kwartaal van 2018 zal Rhenus Contract Logistics het pand in gebruik nemen.



Eind 2017 ging de bouw van NewLogic III aan de Doctor Paul Janssenweg van start. Architect Hung Tran van Habeon Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp. Heembouw leidt als turnkey-bouwer het ontwerp en de uitvoering in goede banen. Bij de realisatie wordt DOKVAST tevens ondersteund door installatie-adviseur Quadrant4. Raimond Weenink Bedrijfsmakelaardij treedt op als makelaar. NewLogic III heeft een totale oppervlakte van circa 60.400 m², waarvan ca. 40.000 m² warehouse, 4.400 m² kantoor en 16.000 m² VAL (Value Added Logistics), uit te breiden met nog eens 15.000 m² VAL. Het pand kenmerkt zich door een grote flexibiliteit en een indeling door compartimentering, een hoge vloerbelasting, 45 dockdeuren en uitbreidingsmogelijkheden ten aanzien van de mezzaninevloeren.

Het all-electric dc verbruikt alleen energie als het nodig is; verlichting gaat bijvoorbeeld pas aan als er iemand in de betreffende ruimte is. DOKVAST gaat daarnaast nog een stap verder: NewLogic III wordt door DOCC CONTROL voorzien van state-of-the-art facility software, waarmee het pand efficiënt te onderhouden is. Tientallen apparaten worden uitgerust met smart technologie waaronder smart sensoren volgens het Internet of Things concept: door Big Data te combineren wordt het onderhoud voorspeld en ingepland.

Klanderman legt uit: "Alles wat mechanisch of storingsgevoelig is, voorzien we van sensoren. Denk aan levelers, liften, deuren en alle verlichtingsarmaturen. Zo kunnen we zien hoe vaak elke deur open en dicht gaat. Hoe vaker dit gebeurt, des te sneller een deur aan onderhoud toe is. Daar kunnen we het onderhoudsplan op aanpassen." 

Via de DOCC Control app zijn alle gegevens uit te lezen. Bij excessen gaat er automatisch een melding naar de daartoe aangewezen personen en/of bedrijven. Klanderman: "Zo kunnen ad hoc storingen direct en pro actief worden verholpen. Daarnaast gaan we testen met het allernieuwste indoor GPS-systeem; NewLogic III en Rhenus Contract Logistics zijn klaar voor de toekomst!"