Clicky


Braziliaans leger moet wegblokkades van vrachtwagenchauffeurs opruimen

Braziliaans leger moet wegblokkades van vrachtwagenchauffeurs opruimen [+foto]
25-05-2018 22:19 | Buitenland | auteur ANP

SAO PAULO - De Braziliaanse president Michel Temer heeft het leger vrijdag toestemming gegeven de blokkades van de snelwegen door protesterende vrachtwagenchauffeurs op te heffen. De acties van de boze chauffeurs wegens de hoge dieselprijzen leggen belangrijke sectoren van de nationale economie al dagenlang plat. In de miljoenenstad São Paulo is de noodtoestand uitgeroepen wegens brandstoftekort.

Temer laat nu militairen de doorgaande routes ontruimen in samenwerking met de verkeerspolitie en federale agenten. "Die wegblokkades en dat actievoeren op zo'n radicale manier doen het volk pijn. Daarvoor zal verantwoording moeten worden afgelegd. Ze hebben niet het recht het hele land te verlammen'', aldus de president op tv.

Onderhandelaars stemden donderdagavond laat namens verscheidene groeperingen van chauffeurs in met voorlopige opschorting van de acties, nadat de regering had beloofd diesel te subsidiëren en de prijzen te stabiliseren. Dat zou dit jaar meer dan een miljard euro kunnen kosten.

Abcam, de organisatie die de stakingen initieerde en die 600.000 chauffeurs vertegenwoordigt, ging echter niet akkoord. Vrijdag bedacht ze zich en raadde ze de leden aan hun wagens weg te halen om het verkeer in Brazilië weer op gang te helpen. In een schriftelijke verklaring werd opgeroepen tot vreedzaam protest zonder blokkades. Abcam noemde het "betreurenswaardig'' dat Temer het leger heeft ingezet.