Clicky


Vrachtwagen met slakkengang over de A1 door 'negatieve schoteldruk'

Vrachtwagen met slakkengang over de A1 door 'negatieve schoteldruk'
25-05-2018 17:29 | Overtredingen | auteur Redactie [FE]

APELDOORN - Een langzaam rijdende en slingerende vrachtwagencombinatie trok afgelopen woensdag na meldingen van weggebruikers de aandacht van surveillerende agenten op de A1 bij Apeldoorn. Komende vanaf Breda kroop deze combinatie met een slakkengang van 60 km/u slingerend over de snelwegen.

Het bleek dat deze combinatie de veroorzaker was van filevorming op de snelwegen en ergernis bij weggebruikers. Agenten van de Dienst Infra van de Landelijke Eenheid gingen op verzoek van de Regionale Eenheid Noord Oost ter plaatse om de combinatie te inspecteren en de oorzaak van het slingeren te achterhalen.

Verkeerde belading

De agenten constateerden dat in de oplegger een hoogwerker met het zware gedeelte aan de achterzijde bovenop de achteras van de oplegger stond. Deze onjuiste belading zorgde voor een zogenaamde ‘negatieve schoteldruk’. De voorkant van de oplegger werd omhoog getrokken, wat er vervolgens voor zorgde dat de achterkant van de trekker onvoldoende grip had, meldt de politie vrijdag.

"Tijdens het wegen bleek dat ook uit het feit dat de trekker minder woog dan aangegeven was op het kentekenbewijs. De oplegger trok de achterkant van de trekker omhoog", aldus de politie.

De chauffeur heeft vandaag zijn weg kunnen vervolgen nadat hij 1200 kilo heeft bijgeladen ter hoogte van de trekas om tot een positieve schoteldruk te komen. Er is proces-verbaal opgemaakt van de overtreding.