Clicky


Extra aanlegsteigers voor de scheepvaart bij stuwensemble Nederrijn en Lek

Extra aanlegsteigers voor de scheepvaart bij stuwensemble Nederrijn en Lek
22-05-2018 09:47 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DRIEL - Onderdeel van de grootschalige renovatie van het stuwensemble Nederrijn en Lek is de uitbreiding van het aantal aanlegsteigers voor de scheepvaart. Inmiddels zit het grootste deel van deze werkzaamheden erop.

De extra aanlegsteigers voor het stuwensemble Nederrijn en Lek zijn nodig omdat de beroeps- en pleziervaart in Nederland verder toeneemt, ook op de Nederrijn en Lek. Bovendien worden vrachtschepen steeds groter. Om de scheepvaart beter te faciliteren realiseren we bij alle sluizen die toe zijn aan renovatie extra aanlegsteigers. Zo kunnen er meer schepen tegelijk aanmeren in de wachtrij voor de sluis. Deze extra aanlegsteigers zijn onder andere op verzoek van de scheepvaart aangelegd.

Meer meters en meerpalen

Sluis Driel krijgt benedenstrooms zes aanlegsteiger erbij en bovenstrooms een extra wachtplaats bestaande uit drie meerpalen. Ook wordt 165 m loopsteiger aangebracht achter de bestaande palen. Sluis Amerongen krijgt bovenstrooms 85 m nieuwe wachtplaats met loopsteiger. Benedenstrooms komt er een 45 m lange drijvende aanlegsteiger. Door het geringe hoogteverschil met het water kan de pleziervaart hier makkelijker van de aanlegsteiger gebruikmaken. Tot slot komt er bij sluis Hagestein bovenstrooms 45 m extra aanlegsteiger.

Inmiddels is ongeveer driekwart van de nieuwe aanlegsteigers gerealiseerd. In 2019 moeten alle werkzaamheden zijn afgerond.