Zuckerberg afgeschermd in Europees Parlement

Zuckerberg afgeschermd in Europees Parlement
16-05-2018 19:33 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft de uitnodiging van het Europees Parlement geaccepteerd om uitleg te geven over het misbruik van persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen gebruikers. Hij doet zijn verhaal echter niet in het openbaar; alleen de fractieleiders en de rapporteur van de Commissie Burgerlijke vrijheden zijn aanwezig.

Parlementsvoorzitter Antonio Tajani laat weten dat Zuckerberg mogelijk volgende week al naar Brussel komt. "Zijn komst is een stap in de goede richting om het vertrouwen te herstellen. Onze burgers verdienen volledige en gedetailleerde uitleg.’’

Guy Verhofstadt, voorzitter van de liberale fractie, laat weten de bijeenkomst met Zuckerberg te boycotten als die achter gesloten deuren is. "Het moet een openbare zitting zijn - waarom niet op Facebook Live?’’, vraagt de Belgische oud-premier zich af.

Volgens Verhofstadt heeft de grootste fractie, de Europese Volkspartij waar ook het CDA in zit, samengespannen met extreem-rechtse partijen in het parlement om alles achter gesloten deuren te houden. CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers zegt het prima te vinden dat Zuckerberg komt. "Maar teleurstellend dat het achter gesloten deuren gaat plaatsvinden.’’

De data van naar schatting 87 miljoen Facebookgebruikers, onder wie 2,7 miljoen EU-ingezetenen, konden worden verzameld door het Britse bedrijf Cambridge Analytica. De data zijn gebruikt bij de verkiezingscampagne van president Donald Trump.

De fractieleiders hebben besloten ook een hoorzitting te houden met vertegenwoordigers van Facebook en andere betrokken partijen. De nadruk ligt daarbij op de mogelijke impact op verkiezingen in Europa.

Het EU-parlement zei eerder dat de openbare excuses van Zuckerberg in het Amerikaanse Congres onvoldoende zijn. De Amerikaan moet komen uitleggen hoe privégegevens konden worden misbruikt en garanderen dat het niet opnieuw gebeurt.

Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier