Clicky


Binnenvaart opent Centre of Excellence in Zwijndrecht

Binnenvaart opent Centre of Excellence in Zwijndrecht
09-05-2018 09:30 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ZWIJNDRECHT - Op 7 mei is het Binnenvaart Centre of Excellence officieel geopend. De gemeente Zwijndrecht stelt een locatie ter beschikking op het Zwijndrecht Innovation Park. Hier gaan projecten, workshops en innovatie-activiteiten plaatsvinden, bedoeld voor alle ondernemers in de binnenvaart. Burgemeester Schrijer en wethouder Kreukniet hebben symbolisch de sleutel overhandigd aan enkele prominente binnenvaartondernemers.

In samenspraak met regio en Havenbedrijf Rotterdam is de vlag geplant in Zwijndrecht. In het centrum aan de Lindtsedijk 14b te Zwijndrecht bundelen ondernemers hun kennis. Het schip staat centraal en er wordt geconcentreerd op thema's als duurzaamheid, automatisering en scholing. Concrete projecten worden door teams van ondernemers opgepakt. Zij werken nauw samen met kennisinstellingen, innovatiecentra en branchestructuren. Het Binnenvaart Centre of Excellence verkleint zo de afstand naar kennisinstellingen en overheden.

De eerste drie projecten hebben zich reeds aangediend. Cofano, STC, Deen Shipping en Universe Shipping presenteerden hun ideeën tijdens de openingsbijeenkomst. Momenteel werken ondernemers nieuwe ideeën uit die zijn verankerd in de regio Drechtsteden en de provincie Zuid-Holland.

Volgens Gerard Deen (Deen Shipping) en Ben Maelissa (Danser Group) voorziet het centrum in een duidelijke behoefte. "Wij willen als ondernemers op informele wijze kennis uitwisselen over zaken die ons in de dagelijkse praktijk bezighouden. Over de beslissing welke brandstof we gaan gebruiken. Over de automatisering van schip en ladingdata. Over technische regelgeving en de consequenties voor onze bedrijfsvoering. En over het personeel van de toekomst. Dat dit in onze eigen binnenvaartregio plaatsvindt is een belangrijke plus, want hier gebeurt het."