Clicky


Onthulling gedenkteken vliegramp MH17

Onthulling gedenkteken vliegramp MH17
24-03-2018 09:36 | Burgerluchtvaart | auteur ANP

EINDHOVEN - Bij de ingang van vliegbasis Eindhoven wordt zaterdagmiddag een gedenkteken onthuld ter nagedachtenis aan de repatriëring van de 298 slachtoffers van de vliegramp met de MH17. Commissaris van de Koning in Noord-Brabant Wim van der Donk en burgemeester John Jorritsma van Eindhoven verrichten de officiële handeling.

Het monument is een initiatief van de stichting Walk-for-298, die speciaal voor dit doel is opgericht.

Het beeld heet 'De Verbinding' en is ontworpen door de 92-jarige Nijmeegse kunstenaar Toon Heijmans. Het bestaat uit cirkels met verschillende teksten die samen een wereldbol vormen. De leegte in de bol memoreert aan de leegte die achtergebleven is bij de nabestaanden. De wereldbol rust op drie pilaren die verwijzen naar de slachtoffers, de nabestaanden en de vele hulpverleners.

Het drie meter hoge beeld staat op een sokkel gemaakt van 298 stenen. De provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven hebben bijgedragen aan de totstandkoming van het gedenkteken.

De ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines had plaats op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne. Het toestel is uit de lucht geschoten door een Buk-raket, een wapen van Russische makelij. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders.