Clicky


Vakbonden in gesprek met DHL over kwestie loon vakantiedagen

Vakbonden in gesprek met DHL over kwestie loon vakantiedagen
22-03-2018 12:05 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - [update 16:12 uur] Op initiatief van FNV Transport & Logistiek zal er op 29 maart een gesprek met DHL over de kwestie rond de uitbetaling van vakantiedagen plaatsvinden.

Eerder vandaag meldde CNV Vakmensen dat dit gesprek plaats zal vinden op initiatief van CNV Vakmensen echter blijkt dit niet zo te zijn. Het gesprek vindt plaats op initiatief van FNV Transport & Logistiek. Arie van Dijk laat donderdagmiddag aan Transport Online weten: "Wij als FNV hebben het initiatief genomen om DHL te benaderen over de ORT en overuren tijdens vakantie. Uit dit FNV initiatief is gekomen dat wij een gezamenlijk overleg op 29 maart hebben met de verschillende genoemde DHL-onderdelen. Uit praktische en collegiale overwegingen vonden wij het vanzelfsprekend dat wij (FNV) het CNV ook hebben uitgenodigd om deel te willen nemen aan dit overleg. Hierop hebben zij positief gereageerd. Vervolgens zijn wij in overleg met DHL en het CNV naar een geschikte datum gaan zoeken."

Mogelijk nog geld tegoed

De kwestie draait om de uitbetaling van vakantiedagen. Volgens een arrest van het Europese Hof van Justitie (2011) moet de beloning voor een vakantiedag gelijk zijn aan de beloning voor een werkdag. Van Rijssel: “Bij de berekening zouden dan volgens ons óók de toeslagen en het gemiddelde van de overuren mee moeten tellen. Maar dat gebeurt al jaren niet. Dat betekent dat DHL-werknemers mogelijk nog geld tegoed hebben over hun vakantiedagen.”

Afspraak voor alle DHL-werknemers

Bij een van de DHL-bedrijven, DHL Logistics, is de kwestie al aan de orde geweest tijdens het vorige cao-overleg. De partijen hebben toen al wel een afspraak gemaakt over het betalen van onregelmatigheidstoeslag over de wettelijke vakantiedagen. CNV Vakmensen wil nu een bredere afspraak voor de werknemers bij àlle DHL-bedrijven (er zijn bij DHL vier cao's: DHL Logistics, DHL Express, DHL Parcel en DHL Parcel E-commerce), waarbij ook de overuren worden betrokken. Van Rijssel: “Die afspraak moet voorzien in een goede regeling voor de toekomst én in een nabetaling over de afgelopen vijf jaar. In de logistiek werken veel uitzendkrachten, die willen we hier ook in meenemen.”