Clicky


Personeel Air France dreigt weer met staking

Personeel Air France dreigt weer met staking
06-03-2018 13:34 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

PARIJS - Bij Air France dreigt opnieuw een staking. Vakbonden die verscheidene personeelsgroepen vertegenwoordigen, hebben volgens dagblad Le Monde opgeroepen op 23 maart het werk neer te leggen. De Franse zustermaatschappij van KLM moest op 22 februari al eens de helft van haar vluchten naar verre bestemmingen schrappen als gevolg van een staking.

De vakbonden eisen van Air France een algemene loonsverhoging van 6 procent. Zij wijzen erop dat de lonen de afgelopen zes jaar niet gecorrigeerd zijn voor inflatie, en vinden dat de sindsdien sterk verbeterde financiële resultaten ruimte bieden voor een sterkere salarisstijging dan het bedrijf bereid is te bieden.

Air France wil de extra financiële armslag evenwel benutten voor investeringen, onder meer in nieuwe vliegtuigen. Bovendien zet de luchtvaartmaatschappij zich schrap voor een jaar waarin de brandstofprijzen vermoedelijk verder zullen stijgen en felle concurrentie mogelijk weer druk zet op de ticketprijzen.

De gevraagde loonsverhoging zou Air France dit jaar 240 miljoen euro extra gaan kosten. Afgelopen jaar verbeterde het operationeel resultaat met 216 miljoen euro naar 588 miljoen euro. Daarmee deed de Franse tak van de luchtvaartgroep het opnieuw minder goed dan KLM, dat bij een veel lagere omzet een operationele winst van 910 miljoen euro in de boeken zette.