Westerstorm op komst: houd rekening met hinder en gevaarlijke rijomstandigheden

Westerstorm op komst: houd rekening met hinder en gevaarlijke rijomstandigheden

DEN HAAG - Nederland krijgt vannacht en morgen te maken met stormachtig weer. Weggebruikers moeten, vanwege de storm en neerslag, rekening houden met gevaarlijke rijomstandigheden. Het KNMI heeft voor donderdag voor een groot deel van het land code oranje aangekondigd.

Hinder op de weg

Vanwege de storm verwacht Rijskwaterstaat een drukke donderdagochtendspits. Houd daarom rekening met extra reistijd. In het noordoosten kan in de ochtend lokaal kortdurende gladheid optreden door winterse neerslag.

Ook buiten de spits ondervinden weggebruikers veel hinder. We raden aan om extra alert te zijn en rekening te houden met gevaarlijke rijomstandigheden. Lokaal worden windstoten tot 120 km/u verwacht.

Maatregelen Rijkswaterstaat

Vanuit de verkeerscentrales en met extra weginspecteurs op de weg houdt Rijkswaterstaat de situatie nauwlettend in de gaten. Daarnaast worden op windgevoelige locaties, zoals de Van Brienenoordbrug, Haringvlietbrug en de Moerdijkbrug, extra zware bergers stand-by gezet om eventueel gestrande vrachtwagens snel te bergen.

Ga goed voorbereid op weg

Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan de omstandigheden aan te passen. Met name automobilisten met een aanhanger en het vrachtverkeer wordt geadviseerd extra alert te zijn. Vooral lege vrachtwagens kunnen veel hinder ondervinden.

Scheepvaart

De wind kan ertoe leiden dat bruggen en sluizen tijdelijk niet bediend kunnen worden. De scheepvaart wordt op de hoogte gehouden van de laatste stand van zaken via de gebruikelijke kanalen, zoals de berichten die door verkeersposten worden uitgegeven en de Berichten aan de Scheepvaart (BAS).

Stormvloedkeringen

De storm heeft langs de kust beperkte gevolgen voor de waterstanden. Wel is er een kans dat de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel wordt gesloten.

Mogelijk sluit ook de Ramspolkering bij Kampen vanwege de verwachte verhoogde waterstanden in het IJsselmeergebied. De Ramspolkering sluit bij hoogwater het Zwarte meer van het Ketelmeer af en waarborgt daarmee de veiligheid van het achterland.

Vanuit het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) houden Rijkswaterstaat, het KNMI en de waterschappen de waterstanden continu nauwlettend in de gaten. Het WMCN informeert waterbeheerders over de waterstandsverwachtingen zodat er tijdig maatregelen kunnen worden genomen zoals het sluiten van waterkeringen, het ontruimen van kades en het instellen van dijkbewaking.


Chaos op de weg door storm

missing-image DEN HAAG - Talloze wegen in provincies waar de storm woedt zijn deels of helemaal afgesloten als gevolg van omgewaaide vrachtwagens of aanhangwagens en omgevallen bomen. De ANWB kreeg na 09.00 uur binnen 45 minuten zeven meld...

CNV Vakmensen: Onbegrijpelijk dat minister niet doorpakt met rijverbod Code Rood

missing-image UTRECHT - "Onbegrijpelijk dat er bij Code Rood geen rijverbod komt voor lege vrachtwagens”, vindt transportbestuurder Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen, in een reactie op de brief van minister Cora van Nieuwenhuizen ...

CNV: 'Chauffeurs moesten rijden tijdens storm'

missing-image UTRECHT - Veel vrachtwagenchauffeurs die donderdag tijdens de zware storm op pad gingen, moesten dat van hun werkgevers. Dat zegt bestuurder Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen. Na de storm waarbij het KNMI waarschuwingscode r...

Transportsector in overleg over code rood

missing-image AMSTERDAM - [update 13:40 uur] De transportsector gaat snel overleg voeren met Rijkswaterstaat over te nemen maatregelen bij extreem weer zoals de storm van donderdag. Eén van de onderwerpen die worden besproken is een...

Vrachtwagenchauffeur van ForFarmers komt om het leven door vallende tak

missing-image OLST - [update 16:50 uur] Een 62-jarige vrachtwagenchauffeur uit Zwolle is donderdag op de Wesenberg bij Raalte omgekomen nadat hij een dikke tak op zich kreeg. Dit gebeurde toen de man uit zijn vrachtwagen stapte om een tak op...

Transportrisico

Rijverboden

maandag 13 augustust/m zondag 19 augustus:

Voor alle rijverboden van deze week klikt u hier!


Meer rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Fotoalbum
Laatste toegevoegde foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij ze voor u!

Naar fotoalbum

Uitgelichte Video

Voordelig Adverteren op Transport Online

Realtime Scheepsinfo

Weten welke schepen worden verwacht, hoelaat, uit welk land? U kunt het checken op onze speciale pagina met Realtime Scheepsinformatie

Meer realtime scheepsinformatie

facebook twitter LinkedIn Pinterest Volg ons op Instagram!

Tip de redactie
Tip de redactie!