Clicky


Mammoet Rallysport likt de wonden en kijkt alweer vooruit

Mammoet Rallysport likt de wonden en kijkt alweer vooruit
14-01-2018 10:04 | Etappes | auteur Redactie [FE]

UYUNI - In het eerste deel van de marathon etappe heeft Janus van Kasteren de Renault Front K520 van Mammoet Rallysport als twaalfde in het bivak in Uyuni geparkeerd. "We hebben zonder grote problemen het eerste deel afgelegd." 

Janus, Wouter de Graaff en Richard Mouw eindigden op 26.38 van winnaar Ton van Genugten als twaalfde.

De etappe begon vanmiddag in La Paz. In de stromende regen werd de lange verbindingsroute van 300 kilometer afgelegd. De special was 370 kilometer lang. "Een lastige proef. We reden over veel snelle paden. Een WRC-proef met veel water op het parcours."

Met de uiteindelijke twaalfde plaats had Janus volop vrede. "We hebben onderweg moeten stoppen omdat de oliedruk wegviel. We waren even bang dat de olie uit het blok was gelopen. Dat viel gelukkig mee. De oliedruksensor is kapot. Dat is lastig, maar geen groot probleem. Verder hebben we op die snelle rallypaden voorzichtig gedaan. Vooral ook om de remmen te sparen. Die werden namelijk iets te heet."

Janus, Wouter en Ricahrd hadden in het afgesloten bivak voldoende tijd om de truck zo goed mogelijk te prepareren voor de achtste etappe, het afsluitende deel van de marathon.

Definitief uit de strijd

De zevende etappe in de Dakar Rally ging van start zonder Martin van den Brink. De kopman van Mammoet Rallysport stond donderdag nog heel verrassend aan de start van de zesde rit. Na afloop van de proef was het echter definitief over voor de rallyrijder uit Harskamp. "We moesten direct onze startkaart inleveren. Ja, dan is het echt helemaal over."

De teameigenaar rest nu niets anders dan Janus van Kasteren en zijn manschappen naar een goed resultaat te begeleiden. "We blijven er alles aan doen. We gaan nu eerst alles in het werk stellen om Janus naar de finish te brengen." Ook Van den Brink blijft de komende week deel uitmaken van het door Zuid-Amerika trekkende rallycircus. "We zijn een team en dat willen we ook uitstralen. Niemand gaat naar huis."

Wouter Rosegaar: ‘We hebben geen fout gemaakt’

Wouter Rosegaar is ook een onderdeel van dat team. De navigator begon aan zijn 12e Dakar Rally. De 34-jarige Rosegaar reed de laatste jaren aan de zijde van Erik van Loon. Eerder navigeerde hij onder andere voor Van den Bosch (truck) en Van Deijne (auto). De zelfstandig ondernemer uit Zeeland (Noord-Brabant) liet vanuit het bivak in La Paz weten dat hij heeft genoten van het optreden met Van den Brink en Daniel Kózlovsky.

"Het was natuurlijk even aftasten en wennen aan elkaar. Maar het ging eigenlijk heel goed. We reden zonder problemen mee in de top. We hebben niet één keer gekke dingen gedaan of meegemaakt. Martin heeft geen fout gemaakt. De techniek liet ons in de steek. We moeten daar van leren."

Volgens Wouter kregen de rijders een Dakar-waardige route voorgeschoteld. "Het was echt geweldig. De organisatie heeft haar belofte volledig waargemaakt. Het was een prachtige Dakar Rally. Helaas voor ons veel te kort."

Martin strijdvaardig als vanouds

Martin van den Brink heeft inmiddels de wonden gelikt en blijkt strijdvaardig als vanouds. "We moeten verder. Het is gebeurd en we hebben inmiddels het één en ander met Mario Kress besproken en de etappe waar het mis ging goed geëvalueerd." 

De Duitser, die de rallytrucks met zijn manschappen in Tsjechië bouwt, stak overigens de hand in eigen boezem. Ook Kress en zijn team maken ieder jaar kennis met de keiharde wetten van Dakar. "We zijn een team dat relatief gezien nog maar kort bezig is", aldus Martin. "Om bij de top aan te haken moeten we stappen blijven maken. We hebben nu bijvoorbeeld gezien dat de motor het uitstekend doet. De truck is verder echt fantastisch. Het zijn de details die nu nog bepalend zijn. Ik heb goede hoop dat wij daar in de toekomst nog een stap voorwaarts kunnen maken."

Ook Janus liet eerder al weten dat hij ‘bijzonder gecharmeerd’ is van de Renault-truck. Ook in de zevende etappe kwam de debutant uit Veldhoven zonder grote technische problemen over de streep. "We moeten zondag geen gekke dingen doen en veilig het bivak halen. We willen de finish van de rally halen. Dus voor ons maakt het niet uit of we negende of twaalfde worden. Je moet rekening houden met de techniek. Daar gaan we vandaag weer alles aan doen."

Zondag volgt het tweede deel van de marathon. De eerste truck vertrekt rond 15.00 uur (Nederlandse tijd). De verschillen zullen ook in de achtste etappe behoorlijk oplopen. De special gaat over 381 kilometer en eindigt in Tupiza. Daar wachten de mannen van het serviceteam op de dingen die komen gaan. Dat de truck na de uitputtingsslag van de marathon aan een stevige onderhoudsbeurt toe is mag geen verrassing zijn.