Clicky


Treinen meest op tijd in Nieuweschans

Treinen meest op tijd in Nieuweschans
13-01-2018 10:18 | Algemeen | auteur ANP

UTRECHT - Wie met de trein naar Nieuweschans gaat, heeft de grootste kans om daar op tijd aan te komen. Het station in het oosten van de provincie Groningen, aan de grens met Duitsland, had vorig jaar de hoogste punctualiteit van heel Nederland. Van alle treinen kwam 98,5 procent precies op tijd aan, of met hooguit drie minuten vertraging.

Ook andere kleinere stations, zoals Roodeschool en Sneek, kampten nauwelijks met vertragingen, blijkt uit cijfers van spoorbeheerder ProRail. Die stations liggen aan vrij korte lijnen, waar weinig treinen rijden. Die lopen onderweg weinig vertraging op en als dat toch gebeurt, heeft dat vaak geen gevolgen voor andere treinen.

De stiptheid was het slechtst in Vlissingen. Daar kwam 85,3 procent van alle treinen op tijd aan. Rotterdam CS (85,7 procent), Tilburg (85,8 procent), Breda (86,4 procent) en Amsterdam CS (87,5 procent) deden het een beetje beter. De treinen leggen langere trajecten af op weg naar die stations. Onderweg hebben ze dus meer kans vertraging op te lopen. Amsterdam, Rotterdam en Breda hebben bovendien veel internationale treinen. Die zijn minder stipt, en dat trekt het gemiddelde aanzienlijk naar beneden, aldus ProRail.

Het grootste station in Nederland is Utrecht Centraal. ProRail heeft daar de afgelopen jaren veel werkzaamheden uitgevoerd om knelpunten op te lossen. Dat werpt nu zijn vruchten af, zegt de beheerder: bijna 92 procent van de treinen kwam vorig jaar op tijd aan in Utrecht. Utrecht presteerde daarmee beter dan het landelijke gemiddelde, terwijl Utrecht eerder juist onder het gemiddelde scoorde. In 2016 was bijna 89 procent van de treinen punctueel. In de eerste weken van dit jaar staat de teller op ruim 93 procent.

In heel Nederland reed vorig jaar 90,5 procent van alle treinen op tijd, de hoogste punctualiteit ooit.