Clicky


'Miljoenen euro's verborgen in kiprollades'

'Miljoenen euro's verborgen in kiprollades'
12-12-2017 16:36 | Binnenland | auteur ANP

ZWOLLE - Via het vleesbedrijf Castimex in Roermond, van de broer van de omstreden politicus Jos van Rey, zou 9,8 miljoen euro aan contanten naar de Antillen zijn vervoerd. Het geld zat verpakt in kiprollades en was waarschijnlijk afkomstig van illegale praktijken. Hoofdverdachte is de 76-jarige Hennie van R.. Hij wordt verdacht van het witwassen van dat bedrag, bleek dinsdag bij de behandeling van de zaak, die de naam 'kipcash' meekreeg.

Hennie zei tegen de rechters in Zwolle spijt te hebben. "Ik heb stommiteiten begaan. Waarom het gebeurd is, weet ik nog steeds niet.''

In juni 2015 werd een lading bevroren rollades op Aruba onderschept. In het vlees zat 2,8 miljoen euro verstopt. In 2014 zou al een bedrag van 4,5 miljoen euro op die manier vervoerd zijn, zo bracht het Openbaar Ministerie (OM) naar voren.

De verdediging heeft twijfels over het strafdossier. Zo zouden bij een advocaat, die ook de belastingadviseur van Van R. was, geheime stukken in beslag zijn genomen. Die mochten niet gebruikt worden maar dat is wel gebeurd, menen de advocaten. Ook zijn getuigen, onder wie een op Aruba al veroordeelde verdachte, niet nader gehoord. De verdediging wil dat dit alsnog gebeurt. De rechtbank beslist daar woensdag over.

Hennie van R. begon naar eigen zeggen in de jaren zeventig met ondernemen op de Antillen. Later zette hij ook bedrijven op in Nederland en in België, waar hij nu woont. De rechtbank in Zwolle heeft vier dagen voor het proces uitgetrokken.

Broer Jos van Rey werd vorig jaar veroordeeld voor onder meer stembusfraude. Het hoger beroep in deze zaak loopt nog.