Clicky


Steden eisen EU-maatregel tegen dode hoek

Steden eisen EU-maatregel tegen dode hoek
07-12-2017 11:21 | Ongevallen | auteur ANP

BRUSSEL - Achttien Europese steden waaronder Amsterdam eisen Europese maatregelen tegen de dode hoek bij vrachtwagens. In een gezamenlijke brief aan Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, dringen ze aan op een wettelijk verplicht standaardmodel voor vrachtwagens.

Uit onderzoek blijkt dat vrachtwagens met lage bestuurderscabines beter zicht op de weg hebben en dodelijke ongevallen helpen voorkomen, schrijven onder meer Parijs, Londen, Brussel en Berlijn. De EU heeft de exclusieve bevoegdheid voor veiligheidsvoorschriften voor nieuwe auto's, bestelwagens of vrachtwagens.

De steden wijzen erop dat ze alles doen om wandelen en fietsen te stimuleren. "We verbeteren de wegen, verlagen de snelheid en investeren in verkeersonderwijs. Maar onze inspanningen kunnen niet slagen als niet ook de veiligheid van auto's en vrachtwagens wordt verbeterd."

In februari dit jaar stuurden de verkeersministers van acht lidstaten waaronder Nederland ook een gezamenlijke oproep aan de commissie. In 2016 kwamen 25.500 Europeanen om bij verkeersongelukken.