Clicky


Apache gaat over de weg terug naar Gilze-Rijen

Apache gaat over de weg terug naar Gilze-Rijen
15-11-2017 00:54 | Weer en Verkeer | auteur ANP

ZOELMOND - De Apache die maandagavond tegen bliksemdraden aanvloog in de Gelderse plaats Zoelmond, is in de nacht van dinsdag op woensdag teruggekeerd op vliegbasis Gilze-Rijen. Dinsdagmiddag zijn de rotorbladen van het toestel afgehaald, dinsdagavond werd het toestel op een dieplader gehesen en over de weg naar de basis gebracht. De aanvaring met de draden van de hoogspanningsleiding veroorzaakte maandagavond grote problemen. 24.000 huishoudens zaten uren zonder stroom. In de nacht van maandag op dinsdag rond 01.00 uur werd de elektriciteitsvoorziening weer hersteld.

Dinsdag overdag waren de gevolgen van de storing nog merkbaar in de regio Culemborg. Diverse winkels hebben hun voorraden uit diepvries en koeling moeten weggooien.

Er zijn twee officiële onderzoeken naar het ongeval gestart. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet officieel onderzoek en de Koninklijke Marechaussee is onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Uit deze onderzoeken moet duidelijk worden hoe het ongeluk kon gebeuren en of verwijtbare fouten zijn gemaakt.

De Koninklijke Luchtmacht heeft inmiddels excuses aangeboden aan de gedupeerden. "De vliegers zijn erg geschrokken. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. We vinden het ontzettend vervelend dat zoveel mensen getroffen zijn door de stroomstoring."

De vlucht was een geplande trainingsvlucht bij duisternis, waarbij onder andere het laagvliegen om radarsystemen te omzeilen werd geoefend. De Apaches mochten tot 35 meter hoogte vliegen of zoveel lager als voor de missie nodig was, legde de luchtmacht uit.

Of gedupeerden van de stroomstoring geld krijgen is nog niet zeker. Normaal geldt een vergoeding van 35 euro voor huishoudens die langer dan vier uur geen stroom hebben. Maar netbeheerder Liander beraadt zich erop of een speciale bepaling over extreme omstandigheden van toepassing is. Dan hoeft de netbeheerder niet uit te keren.