Clicky


Opnieuw twee jaar cel geëist tegen Jos van Rey

Opnieuw twee jaar cel geëist tegen Jos van Rey
14-11-2017 17:45 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag opnieuw twee jaar celstraf geëist tegen voormalig VVD-politicus Jos van Rey. Volgens het OM heeft Van Rey zich schuldig gemaakt aan corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen. Van Rey staat in hoger beroep terecht voor het gerechtshof in Den Haag.

Vorig jaar eiste het OM ook twee jaar cel tegen de 72-jarige Van Rey. De rechtbank kwam tot een milder oordeel en legde hem 240 uur werkstraf op. Het OM tekende beroep aan tegen het vonnis, evenals Van Rey zelf.

Eerder op de dag eiste het OM eveneens twee jaar cel tegen medeverdachte Piet van Pol (74), projectontwikkelaar in Roermond. Hij zou zijn vriend Van Rey jarenlang hebben gepaaid met giften om zijn projecten gerealiseerd te krijgen. Van Rey was jarenlang wethouder in Roermond.

Het OM wil ook dat het hof Van Rey voor drie jaar ontzet uit het recht een bestuurlijk ambt bij de overheid te bekleden. De rechtbank ging vorig jaar aan die eis voorbij. De advocaat-generaal wees er dinsdag op dat Van Rey volgend jaar voor de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het OM vindt dat Van Rey geen rol mag spelen in een nieuw te vormen college van B en W.

De VVD heeft Van Rey uit de partij gezet. Het onderzoek tegen Van Rey begon in 2012.

Integriteit is volgens het OM het element dat alle feiten op de aanklacht verbindt. Van Rey heeft misbruik gemaakt van zijn positie, zijn kennis, zijn macht, zijn relaties en zijn bevoegdheden, betoogde de advocaat-generaal.