Clicky


FNV verbijsterd over collectief ontslag Menzies World Cargo

FNV verbijsterd over collectief ontslag Menzies World Cargo
20-09-2017 17:48 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

SCHIPHOL - Menzies World Cargo, dat vracht afhandelt op Schiphol, heeft ontslag aangevraagd voor 101 werknemers. Daarnaast dreigen ook nog eens tientallen uitzendkrachten hun werk te verliezen. Dit hebben de vakbonden woensdagochtend te horen gekregen.

Juist vandaag vraagt FNV aandacht voor het probleem dat landingsrechten steeds minder worden toegekend aan vrachtvliegers, waardoor vrachtafhandelaars zoals Menzies minder lading hebben te verwerken. "De werkers bij die bedrijven dreigen daarvan nu het slachtoffer te worden. Terwijl hen geen enkele blaam treft", zegt Jan van den Brink van FNV Luchtvaart.

De FNV wil samen met Menzies optrekken richting overheid en Schipholdirectie. De vakbond is verbijsterd dat Menzies al direct besluit om ruim 100 mensen te ontslaan. "Menzies loopt voor de troepen uit", zegt Leen van der List.

De FNV wil niet dat er minder vracht via Schiphol wordt vervoerd, want dat leidt tot verlies van duurzame werkgelegenheid. De overheid en de Schipholdirectie zijn verantwoordelijk voor de keuzes rond Schiphol. Daarom pleit de FNV vandaag bij deze partijen voor betere keuzes en behoud van werkgelegenheid. Vanmiddag om 13:30 sprak een FNV-delegatie met staatssecretaris Dijksma in Den Haag.

Verlies landingsrechten

De grootste klant van Menzies, Air Bridge Cargo (ABC), verliest een groot aantal slots (landingsrechten) omdat het niet 80% van haar slots op tijd heeft gevlogen en de onafhankelijke slotcoördinator op Schiphol heeft besloten die slots niet meer toe te kennen aan ABC.  Menzies is ook een andere grote klant (Etihad) kwijtgeraakt.

Leen van der List, FNV campagneleider op Schiphol: "We vragen de staatssecretaris meer rekening te houden met de bijzondere dynamiek van het luchtvrachtvervoer. Als dezelfde strenge regels worden aangehouden voor vrachtvervoer als voor personenvervoer zal een fors aantal vrachtvoerders straks geen slots meer krijgen op Schiphol."

Menzies World Cargo is één van de vier onafhankelijke vrachtafhandelaars op Schiphol. Ze laden en lossen vracht voor luchtvaartmaatschappijen. De andere vrachtafhandelaars zijn: Dnata, Swissport Cargo en WFS.  Dnata en Menzies zijn de grootste. Daarnaast is er nog KLM/Martinair, dat voornamelijk eigen vracht laadt en lost.