Clicky


Eis twaalf jaar tegen gevluchte drugsbaas

Eis twaalf jaar tegen gevluchte drugsbaas
20-03-2017 18:00 | Transport | auteur ANP

DEN BOSCH - Tegen drugsbaas Tommy van der S. uit Eindhoven is maandag in de rechtbank in Den Bosch bij verstek twaalf jaar cel geëist. Toen de mannen van zijn vermeende bende in september 2014 werden opgepakt, was Van der S. al gevlucht. Hij dook nooit meer op.

De vlucht zou mogelijk zijn gemaakt door informatie die hij kreeg van de bekende politiemol Mark M. uit Weert. Politie en justitie probeerden het nog op zijn bekende adres in Spanje, maar nadat hij daar ook niet werd gevonden, besloot de rechtbank de zaak zonder hem af te handelen.

Acht medeverdachten hoorden maandag straffen tegen zich eisen, oplopend tot tien jaar cel tegen de rechterhand van de baas, Maurice B.

De bende zou zeker honderden kilo’s wiet, speed, xtc en cocaïne hebben getransporteerd naar Engeland en de opbrengst daarvan hebben witgewassen. Twee transporten die door de douane werden onderschept, hadden al een straatwaarde van 3 miljoen Britse pond. De officier van justitie liet maandag weten dat de daders nog worden geplukt.

Het politieonderzoek naar de bende, zo vertelde de officier, heeft twee jaar geduurd en breidde zich als een olievlek uit. Het begon met een melding bij de geheime politie over Tommy van der S. Toen die werd onderzocht, kwamen steeds meer verdachten naar voren.

De bende maakte volgens justitie gebruik van de antiekwinkel van Willem van der S., de vader van Tommy. In de opslag van de winkel werd daarom door de politie afluisterapparatuur gehangen. Zo hoorde de politie dat onder meer via een bloemengroothandel in Best drugs met vrachtauto’s en bestelauto’s via Dover naar Engeland werden vervoerd. De Engelse douane kon daardoor in april en mei 2014 twee transporten onderscheppen met speed, cocaïne en wiet. In totaal verdenkt justitie de mannen van zeven drugstransporten. Die zijn in kaart gebracht door auto’s en telefoons te volgen en af te luisteren. De Engelse koeriers hebben in 2015 in Groot-Brittannië al celstraffen van negen en ruim tien jaar gekregen.

De uitspraak staat gepland op 22 mei.