Clicky

 
Transport Online - Record hoeveelheid cocaïne onderschept in Rotterdamse haven

Record hoeveelheid cocaïne onderschept in Rotterdamse haven

Record hoeveelheid cocaïne onderschept in Rotterdamse haven
18-01-2017 11:43 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - Het HARC-team Rotterdam, een samenwerkingsverband van Zeehavenpolitie, Douane, FIOD en Openbaar Ministerie, heeft in 2016 ruim 13.000 kilo cocaïne onderschept. Daarnaast werden ruim 700 kilo marihuana en 400 kilo heroïne ontdekt. In totaal moest het HARC-team 67 keer in actie komen.

Het aantal kilo’s cocaïne (13.312) ligt ver boven het eerdere record van 2013 (9800). Maar dat jaar zag het HARC-team een stijging van het totaal aantal vangsten naar ruim 110. Gemiddeld genomen worden er jaarlijks tussen de 70 à 80 onderscheppingen gedaan. In 2013 signaleerde het HARC-team een enorme stijging van het aantal zogenoemde rip-off zendingen. Dat zijn zendingen cocaïne die zijn bijgepakt bij reguliere ladingen, meestal in de vorm van sporttassen, dan wel op gemakkelijk bereikbare plaatsen in een container. De stijging van de rip-off zendingen leidde onder andere tot de oprichting van het programma Integere Haven waarin overheid en bedrijfsleven samenwerken om – eerst – de drugssmokkel tegen te gaan.

In 2016 varieerde het aantal kilo’s van 1,5 in een doos met geschenken uit Suriname, tot 3780 tussen ananassen uit Costa Rica. Ook viel op dat er cocaïne via of uit Curaçao kwam. Van enige kilo’s tussen huisraad, tot bijna 3000 in verhuisdozen. Bijzonder was ook de vondst van een container met 400 balen (van 50 kilo elk) van een mineraal. Opgelost in een aantal zakken bleek zo’n 70 kilo cocaïne te zitten. De vernietiging van deze zending uit Colombia was nog lastig.

De heroïne werd onder andere gevonden tussen fruit en marmeren platen en werd aangevoerd met vrachtwagens uit Iran. De marihuana werd in één grote en één kleine zending onderschept. De verschillende onderzoeken leidden tot de aanhouding van zo’n 40 mensen.

Het HARCteam houdt zich vooral bezig met kortlopende onderzoeken en werd 20 jaar geleden speciaal opgericht om door middel van het gezamenlijk verzamelen van informatie de drugssmokkel in Rotterdam tegen te gaan Wanneer niet onmiddellijk duidelijk is voor wie de drugs bestemd zijn, worden de onderzoeksgegevens overgedragen aan reguliere rechercheteams, soms ook aan andere politie-eenheden of parketten. Eerder dit jaar lieten gemeente, politie en OM weten dat gegeven de grote hoeveelheden drugs de capaciteit van de opsporingsdiensten in de haven mogelijk uitgebreid zou moeten worden.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,073
Diesel1,733

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats