Transport Online - NS sluit bieden regionale lijn 2020 niet uit

NS sluit bieden regionale lijn 2020 niet uit

NS sluit bieden regionale lijn 2020 niet uit
02-06-2016 13:48 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Topman Roger van Boxtel van de NS sluit niet uit dat zijn bedrijf na 2019 weer gaat bieden op regionale treinlijnen in Nederland. Dat zei hij donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de NS-strategie en treinreizen naar België. De treinvervoerder kondigde eerder dit jaar in zijn strategie aan zich te zullen concentreren op het hoofdrailnet.

In 2019 wordt gekeken hoe de NS op het hoofdrailnet presteert. Daar wil de NS eerst ,,glanzend" doorheen komen, aldus Van Boxtel. Als deze evaluatie goed wordt afgerond "dan kunnen er nieuwe situaties ontstaan''. Provincies zouden de NS dan volgens hem weer kunnen vragen op regionale lijnen te gaan bieden.

Tot die tijd richt de NS zich volledig op het hoofdrailnet. Pas in 2020 is er weer de mogelijkheid om op een regionale concessie te bieden. Vorig jaar verloor de NS een concessie in Limburg nadat duidelijk was geworden dat er bij de aanbesteding was gesjoemeld.

De uitlatingen van Van Boxtel vielen helemaal verkeerd bij Anne Hettinga, de voorzitter van de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) waarin andere spoorvervoerders zijn verenigd. Hij zei "helemaal verbijsterd" te zijn door de opmerkingen van de NS-baas.

Hettinga is positief over de NS-strategie die inhoudt dat het zich richt op het hoofdrailnet en daarnaast onder meer winkels afstoot en bus-dochter Qbuzz verkoopt. Van Boxtel lijkt hier volgens hem deels op terug te willen komen. "Heel teleurstellend.'' De NS moet zich tot 2025 niet meer inlaten met de regionale lijnen, vindt de FMN-voorzitter. In dat jaar loopt de concessie van de NS voor het hoofdrailnet af.

Van Boxtel vroeg de Kamer de NS tijd te geven om de HSL-treinverbinding van Amsterdam naar Brussel op orde te krijgen. Na het Fyra-debacle rijdt de NS hier met intercity's. Dat loopt niet soepel. In 2021 krijgt de NS pas nieuwe treinen die met 200 kilometer per uur over de HSL kunnen rijden.

Intussen laat het kabinet een marktverkenning uitvoeren om te zien hoe het vervoer over de HSL beter kan. Van Boxtel gaat de aanbevelingen niet automatisch overnemen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,563

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen