Clicky


Jesse Klaver richt zich op Rutte en Wilders

Jesse Klaver richt zich op Rutte en Wilders
23-04-2016 19:18 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

AMERSFOORT - Bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer richt GroenLinks-voorman Jesse Klaver zijn pijlen op twee partijen: de VVD van premier Mark Rutte en de PVV van Geert Wilders. "Liever rechts verslaan dan op links de grootste", zei hij zaterdag op het congres van zijn partij.

"Als Rutte en Wilders volgend jaar winnen, dan verliest Nederland", zei Klaver tegen circa 1500 partijgenoten in Amersfoort. "Dan wint een politiek die tegenstellingen aanwakkert, het van een politiek die verbinding zoekt." De verkiezingen voor de Tweede Kamer staan gepland voor maart volgend jaar.

Hij wil die strijd winnen door onder meer van GroenLinks een brede volkspartij te maken. Klaver wil zich inzetten om tegenstellingen te overwinnen. "We mogen de moslimmoeder en de bouwvakkervader, de hoogleraar en de onderwijzer, niet uit elkaar laten spelen.” Hij zei weer hoop te willen bieden aan teleurgestelde progressieve kiezers.

Klaver - die volgende week 30 wordt - leidt de partij sinds een jaar. Hij nam het roer toen over van Bram van Ojik die op het congres afscheid nam. Sindsdien stijgt de partij, die nu met vier mensen in de Kamer zit, in de peilingen. Op het congres werd Klaver gekozen tot lijsttrekker. Hij zei klaar te zijn voor regeringsdeelname.

Zijn optimistische boodschap lijkt het goed te doen in de partij. Onder de partijleden was bijna geen wanklank te horen. "Iedereen is blij dat de partij in de lift zit", oordeelde Patricia Brunklaus, fractievoorzitter van de partij in de Provinciale Staten in Noord-Brabant.