Clicky

 Houthi's: geen onderhandeling over gekaapt vrachtschip Galaxy Leader

Houthi's: geen onderhandeling over gekaapt vrachtschip Galaxy Leader [+foto's&video]
21-11-2023 09:57 | Piraterij | auteur ANP

BEIROET/SANAA - [update 12:50 uur] Een politieke leider van de Jemenitische Houthi's, Mohammad Ali al Houthi, zegt dat de beweging niet onderhandelt over het gekaapte vrachtschip Galaxy Leader "zolang Israël en de VS niet stoppen met het doden van Palestijnen". Hij eist ook dat de belegering van de Gazastrook stopt. Die is al ruim zestien jaar vrijwel van de buitenwereld afgesloten.

Al Houthi noemt het schip Israëlisch, mogelijk omdat een Israëlisch bedrijf belangen heeft in het in Engeland gevestigde scheepvaartbedrijf dat eigenaar is van de Galaxy Leader. Volgens hem is het vaartuig dat door de Rode Zee voer, "opgebracht door de Jemenitische marine", meldt de Libanese nieuwszender Al Mayadeen. Het is naar de haven Hodeidah gegaan.

Al Houthi had voor zijn boodschap een foto van de Amerikaanse president Joe Biden meegenomen met het onderschrift: moordenaar van te vroeg geboren baby's. De zwaarbewapende beweging van de Houthi's is van een bevolkingsgroep uit het noorden van Jemen die niet soennitisch is zoals de meeste Jemenieten. Iran steunt de Houthi's in de Jemenitische burgeroorlog.

De Houthi's hebben eerder verklaard dat ze zich in de strijd in Gaza bij de Palestijnen hebben aangesloten. Ze hebben raketten afgeschoten op de Israëlische haven Eilat. De bedreiging van de scheepvaart op de Rode Zee heeft tot grote zorgen geleid, omdat die zee belangrijk is voor onder meer de levering van brandstof via het Suezkanaal aan Europa. De Europese gasprijs steeg begin deze week flink als gevolg van de kaping van de Galaxy Leader.

De Britse regering heeft dinsdag opgeroepen "de onwettige kaping te beëindigen en het schip met bemanning onvoorwaardelijk vrij te laten".

De Houthi's hebben al jaren een groot deel van Jemen, inclusief de hoofdstad Sanaa en de westkust, in handen. Jemen heeft ruim 400 kilometer kust aan de Rode Zee en die is bij de Straat van Bab al Mandab slechts ruim 30 kilometer breed.

Foto's

  • Fremantle Highway
  • Fremantle Highway
  • Fremantle Highway
  • Fremantle Highway
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,110
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions