Clicky

 Geen contact meer met gekaapt vrachtschip Galaxy Leader in Jemen

Geen contact meer met gekaapt vrachtschip Galaxy Leader in Jemen
20-11-2023 19:51 | Piraterij | auteur ANP/RTR

LONDEN - Het vrachtschip Galaxy Leader van de onderneming Galaxy Maritime Ltd. is volgens de eigenaren op 19 november gekaapt door militairen die uit een helikopter kwamen. Het schip is naar de Jemenitische haven Hodeidah gevaren en ligt er voor anker. Er is volgens de eigenaren geen contact meer met de twintigkoppige bemanning mogelijk. Het schip is van een Engelse onderneming en wordt gebruikt door een Japans bedrijf.

Galaxy Maritime Ltd. zou nauwe banden hebben met Ray Car Carriers, een scheepvaartonderneming die wereldwijd auto's vervoert en onder leiding staat van een Israëlische zakenman, Rami Ungar. Twee andere vrachtschepen van dezelfde zakenman hebben zondag naar aanleiding van de kaping hun koers snel gewijzigd volgens meldingen in scheepvaartmedia.

De Jemenitische Houthi-rebellen hebben eerder beelden van de kaping verzonden. Ze stelden een Israëlisch schip te hebben overmeesterd, omdat Israël gruwelen in de Gazastrook zou plegen. Een van hun leiders had eerder al gedreigd de scheepvaart in de Rode Zee als doelwit te kiezen, omdat Israël de Gazastrook al sinds 7 oktober bombardeert. Israël heeft Iran beschuldigd achter de kaping te zitten, omdat het land de Houthi's steunt. Iran weerspreekt dat het iets met de kaping te maken heeft.

De Houthi's uit het noorden van Jemen hebben al jaren een groot deel van het land, inclusief de hoofdstad Sanaa en de westkust, in handen. De Rode Zee is van cruciaal belang voor de scheepvaart, onder meer omdat die ook door het Suezkanaal moet. Jemen heeft ruim 400 kilometer kust aan de Rode Zee en die is bij de Straat van Bab al-Mandab slechts ruim 30 kilometer breed.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,076
Diesel1,896

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats