Clicky

 Tweede laadstation voor elektrische vrachtwagens operationeel in de haven van Göteborg

Tweede laadstation voor elektrische vrachtwagens operationeel in de haven van Göteborg
16-11-2023 09:53 | Buitenland | auteur Redactie

GÖTEBORG - De laadinfrastructuur voor vrachtwagens blijft zich ontwikkelen in de haven van Göteborg. Door een samenwerking tussen Göteborg Energi en de havenautoriteit van Göteborg zijn er nu extra laadfaciliteiten voor vrachtwagens beschikbaar in de haven. Bij Port Entry zijn inmiddels vier laadplekken met een vermogen tot 350 kW operationeel.

Port Entry ligt in het hart van de haven van Göteborg, en zoals de naam al doet vermoeden, dient de locatie als toegang tot het hele havengebied. Dagelijks passeren hier een groot aantal vrachtwagens en het opladen van het groeiende aantal elektrische vrachtwagens is een cruciaal onderdeel van het havendoel om de havengerelateerde uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 70 procent te verminderen.

“Aan de landzijde is een snellere duurzame transitie van het vrachtwagenverkeer een cruciale factor. Vanuit het perspectief van de haven moeten we ervoor zorgen dat de infrastructuur voldoet aan de behoeften, en idealiter voorop blijft lopen. Het laadstation bij Port Entry past daar heel goed in. puzzel", zegt Viktor Allgurén, hoofd innovaties bij de havenautoriteit van Göteborg.

Sinds een jaar staat er ook een laadstation bij Vädermotet in de haven van Göteborg, geëxploiteerd door Circle K. Net als het nieuwe laadstation bij Port Entry zijn de laadfaciliteiten openbaar, wat betekent dat iedereen met elektrische voertuigen er gebruik van kan maken. De laadpalen zijn echter speciaal aangepast voor elektrische vrachtwagens.

"Het feit dat we nu twee aparte openbare laadstations in de haven hebben, is op zichzelf al veelbetekenend. Het zorgt voor redundantie in de infrastructuur terwijl het op de lange termijn de prijzen laag kan houden voor degenen die opladen", zegt Viktor Allgurén.

Jaarlijks halen of leveren ruim een ​​miljoen vrachtwagens goederen op in de haven van Göteborg. De haven heeft zich de afgelopen jaren gericht op het creëren van voorwaarden voor een versnelde duurzame transitie van het wegtransport. Dit heeft tot nu toe geresulteerd in diverse infrastructuurmaatregelen en prikkels om het tempo op te voeren. Naast nieuwe oplaadmogelijkheden is een van de inspanningen het introduceren van specifieke prioriteit voor elektrische vrachtwagens in de terminals van de haven.

“We hebben een snelle toename gezien van het aantal elektrische vrachtwagens in de haven, wat ongelooflijk goed is om te zien. Concrete stimuleringsmaatregelen en een snel ingevoerde laadinfrastructuur in de haven hebben zeker bijgedragen aan deze ontwikkeling”, zegt Viktor Allgurén.

De laadstations bij Port Entry zijn opgezet door Göteborg Energi. De havenautoriteit van Göteborg heeft de haventoegang geïdentificeerd als een strategisch belangrijk punt in de haven waar oplaadfaciliteiten zowel bijzonder noodzakelijk als geschikt zijn.

Malin Flysjö, Business Manager voor de handel in elektriciteit en gas bij Göteborg Energi voegde hieraan toe: “Het gebruik van fossiele brandstoffen moet afnemen als Göteborg zijn milieudoelstellingen wil halen, vooral in het vrachtwagenverkeer. Daarom voelt het heel goed om nu veel betere mogelijkheden te bieden voor vrachtwagens kunnen opladen, bij laadstations speciaal ontworpen voor grote en lange voertuigen."

Het nieuwe laadstation bij Port Entry is mogelijk gemaakt met steun van het Zweedse Energieagentschap.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats