Clicky


 


OM eist taakstraf tegen vrachtwagenchauffeur voor dodelijk ongeluk Ter Aar

OM eist taakstraf tegen vrachtwagenchauffeur voor dodelijk ongeluk Ter Aar
18-09-2023 17:23 | Ongevallen | auteur ANP

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft maandag een taakstraf van 150 uur geëist tegen een 66-jarige vrachtwagenchauffeur voor het doodrijden van een 72-jarige fietser in Ter Aar op 29 januari 2022. De officier van justitie rekent het de man aan dat hij "onnodige" spullen, onder meer twee knuffels en een droomvanger, in zijn cabine had die het zicht konden belemmerden. Ook was zijn vooruitkijkspiegel vies.

Het slachtoffer was de bewuste dag gaan kijken bij de voetbalwedstrijd van zijn kleinzoon en fietste daarna, zoals hij vaker deed, met een ommetje terug richting huis. Op de Oostkanaalweg bij een rotonde ging het mis. Volgens het OM tikte chauffeur Wopke O. de man aan met zijn vrachtwagen, waardoor de fietser viel. Vervolgens reed hij over hem heen.

O., die bij vlagen geëmotioneerd raakte, houdt vol dat hij de fietser voor zich niet heeft gezien en ook niet heeft gevoeld dat hij hem aantikte met zijn voertuig. Uit onderzoek is gebleken dat de vrachtwagenchauffeur wel degelijk het slachtoffer had kunnen zien, omdat de fietser al enige tijd voor het ongeluk voor hem reed.

Het OM vindt dat O. "meer had mogen verwacht" dan van een normale verkeersdeelnemer, omdat hij al sinds zijn negentiende chauffeur is. Tegelijkertijd wordt ook opgemerkt dat hij nooit eerder in aanraking kwam met politie of justitie en ook direct spijt heeft betuigd aan de nabestaanden.

De advocaat van de man wijst erop dat de accessoires op het dashboard er niet voor zorgden dat de fietser niet zichtbaar was. Hij vraagt daarom de rechtbank zijn cliënt dit niet aan te rekenen. Wat betreft de vooruitkijkspiegel zegt de advocaat dat deze inderdaad "een beetje vies" was, maar dat ook dit niet heeft bijgedragen aan het ongeluk.

Volgens de verdediging moest O. veel dingen tegelijkertijd in de gaten houden. Hij reed ook zeer rustig. "Waarschijnlijk is het een ongelukkige samenloop van omstandigheden geweest." De advocaat vraagt de rechtbank zijn cliënt schuldig te verklaren zonder straf op te leggen.

De rechtbank doet maandag 2 oktober uitspraak.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,273
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions