Clicky


 


Klimaatactivisten van A12 verwijderd, weg weer vrij

Klimaatactivisten van A12 verwijderd, weg weer vrij
18-09-2023 13:28 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - Alle klimaatactivisten van Extinction Rebellion die maandag voor de tiende dag op rij de snelweg A12 in Den Haag blokkeerden, zijn van de weg verwijderd. Dat meldt een ANP-verslaggever ter plaatse. De actievoerders zijn in bussen weggebracht en de snelweg is inmiddels weer vrijgegeven voor verkeer.

Tegen het middaguur gingen ruim honderd actievoerders de snelweg op, die daarom deels werd afgesloten. Langs de kant van de snelweg stonden ook tientallen sympathisanten van Extinction Rebellion, die de actievoerders op de snelweg toejuichten. De politie had de actievoerders al snel gevorderd om te vertrekken en na ongeveer een half uur zette de politie een waterkanon in.

De klimaatbeweging voert sinds zaterdag 9 september dagelijks actie op de A12 tegen regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen. De actiegroep wil net zo lang doorgaan tot de overheid daarmee stopt.

Telegram

Op de eerste protestdag werden ruim 2400 mensen aangehouden, de dag erna meer dan vijfhonderd. Doordeweeks werden elke dag een paar honderd mensen opgepakt, op vrijdag rond de vierhonderd. Afgelopen zaterdag hield de politie meer dan 650 activisten aan en zondag meldde ze dat er ruim vierhonderd mensen zijn meegenomen. Agenten brengen de demonstranten in bussen naar het ADO-stadion. Daar worden ze weer vrijgelaten.

Volgens een woordvoerder van Extinction Rebellion is er nog voldoende animo om het protest voorlopig vol te houden. "Voor de hele maand september heeft iedereen zich kunnen inschrijven", zegt hij. De woordvoerder verwacht dat er af en toe wellicht wat minder mensen op de weg zullen zitten. "Maar je kunt dit in principe ook in je eentje doen."

De acties op de A12 leiden volgens XR ook weer tot nieuwe aanmeldingen bij de actiegroep. Exacte aantallen kan de woordvoerder niet geven. "We zien dat de nieuwsbrief inmiddels zo'n 33.000 abonnees heeft." In de Telegram-appgroep zitten volgens hem momenteel 6000 mensen, tegen 3000 in mei.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,273
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions