Clicky


 


Gentse Meulestedebrug afgesloten van 20 tot 27 september

Gentse Meulestedebrug afgesloten van 20 tot 27 september
18-09-2023 10:43 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

GENT - Na twee jaar werkzaamheden komt er een bijzondere fase aan voor de Meulestedebrugin het belgische Gent. Tussen woensdag 20 en 27 september wordt de noordelijke brughelft van de nieuwe brug geplaatst. De brug is gedurende deze week wel voor al het verkeer afgesloten. Er wordt 24 uur per dag gewerkt.

De installatie van de staalconstructie en de mechanische en hydraulische componenten van de noordelijke brughelft gebeurt van woensdag 20 september om 5 uur 's ochtends tot woensdag 27 september 12 uur 's middags. De noordelijke brughelft zal wellicht in gebruik worden genomen in het voorjaar van 2024. De werkzaamheden verlopen nog steeds volgens schema, laat de opdrachtgever, De Vlaamse Waterweg, weten.

Geen verkeer mogelijk

Tijdens deze werkzaamheden zal er 24/7 gewerkt worden om de verstoring tot een minimum te beperken. Gedurende deze periode zal de huidige Meulestedebrug afgesloten zijn voor alle verkeer. Auto- en vrachtverkeer volgt een omleidingsroute via de R4. Ook het scheepvaartverkeer is dan volledig gestremd.

Dubbele veerdienst in Langerbrugge

De frequentie van de veerdienst Langerbrugge wordt in deze week tussen 7 uur en 19 uur verdubbeld. Tijdens deze week wordt meteen ook het kruispunt aan de aanpalende New Orleanstraat en de Meeuwstraat afgewerkt met het oog op minder verkeershinder en meer verkeersveiligheid tijdens de werken en in de toekomst.

Cruciale verbinding tussen beide oevers

Meulestedebrug is een belangrijke verbindingin het havengebied van North Sea Port: ze ligt in het zuiden van het havengebied en dus aan de noordrand van de stad Gent. Het is één van de weinige verbindingen tussen beide oevers, tussen de R4-West en R4-Oost.

De huidige beweegbare brug over het Kanaal Gent-Terneuzen is de afgelopen 65 jaar door het toenemende verkeer langs de weg en via het water steeds intensiever gebruikt. En hierdoor tot op de draad versleten.

Twee bruggen, vijf rijstroken

De oude Meulestedebrug wordt vervangen door een nieuwe, geheel witte, beweegbare brug met 5 rijstroken en een doorvaartbreedte van 20 meter. De brug zal bestaan uit twee afzonderlijk beweegbare brugdelen. Op de noordelijke brughelft – die nu wordt geplaatst - komen drie rijstroken, op de zuidelijke twee. Bij onderhoud of herstellingen aan één brughelft kan het verkeer dus steeds in beide richtingen blijven rijden. De nieuwe brug zal bijna drie keer zo breed zijn als de huidige.

Fietsers en voetgangers zullen op de rechteroever (Meulestedekaai) onder de brug door kunnen. De Vlaamse Waterweg zal de brug van afstand bedienen vanuit een verkeerscentrale aan de binnenvaartsluis van Evergem.

Door het verbreden van de brug dient ook de omgeving heringericht te worden: de wegen, rioleringsstelsel en de kademuren. Dit maakt dat de werken heel ingrijpend zijn, en op een kleine ruimte moeten worden uitgevoerd. De werkzaamheden nemen dan ook vijf jaar in beslag.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,267
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats