Clicky


ProRail: agressie op Den Haag Centraal 'onbeheersbaar' geworden

ProRail: agressie op Den Haag Centraal 'onbeheersbaar' geworden
02-06-2023 13:21 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 15:45 uur] De agressie, overlast en diefstallen op station Den Haag Centraal hebben de afgelopen maanden geleid tot een "onbeheersbare" situatie. Een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail spreekt na berichtgeving van Omroep West van "een forse toename van alle delicten". Het gaat om onder meer agressie tegen reizigers en medewerkers, winkeldiefstal en vervuiling.

ProRail en NS hebben een brief gestuurd naar de gemeente Den Haag over de toegenomen overlast, die vooral in de ochtenden en avonden zou plaatsvinden door dakloze EU-migranten. "Meer toezicht heeft niet goed genoeg geholpen", zegt de woordvoerder van ProRail. Hij meldt dat de eerste vier maanden van dit jaar 29 keer agressie is gebruikt tegen medewerkers op het station, twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. ProRail en NS willen met de gemeente en daklozenorganisaties kijken naar een oplossing voor de problemen.

De bankjes op het station zijn onlangs achter de incheckpoortjes gezet om overlast tegen te gaan. Overlastgevers hebben volgens de woordvoerder mogelijk geen ov-chipkaart en kunnen zonder vervoerbewijs niet bij de bankjes komen.

Een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen meldt dat de overlast op en rond het station al langer bekend was bij de gemeente. De brief van ProRail en NS geeft volgens hem "een extra impuls" aan gesprekken over overlast tussen de drie organisaties en daklozenorganisaties. De vier partijen kijken of meer maatregelen moeten worden genomen om overlast tegen te gaan, welke is nog niet bekend.

Ook op Rotterdam Centraal was volgens de zegsman van ProRail veel overlast. Daklozen sliepen er op de bankjes. De banken zijn daarom vervangen door zitstenen. "Het lijkt te werken", stelt de woordvoerder.

Een woordvoerder van NS meldt dat de overlast voor zover bekend niet speelt op andere stations in Nederland.