Clicky


Duitse politie haalt gemanipuleerde Hongaarse vrachtwagen van de weg

Duitse politie haalt gemanipuleerde Hongaarse vrachtwagen van de weg
15-05-2023 14:52 | Overtredingen | auteur Redactie

SCHWEINFURT - Afgelopen vrijdag heeft de Duitse Autobahnpolitie een gemanipuleerde Hongaarse vrachtwagen van de weg gehaald. De vrachtwagen viel bij medeweggebruikers op door de snelheid. De vrachtwagen zou met een snelheid van ongeveer 100 km/u over de Duitse A71 richting Schweinfurt rijden.

Speciaal opgeleide agenten werden ingezet om de vrachtwagen te controleren. Op het eerste gezicht konden de agenten in de geregistreerde snelheden geen snelheidsovertredingen ontdekken. Op de dag van het betreffende misdrijf reed de 25-jarige Hongaarse chauffeur volgens de gekalibreerde tachograaf maximaal 91 km/u.

De collega's van de Autobahnpolitie lieten zich echter niet zo makkelijk voor de gek houden en bleven intensief controleren. In de gegevens van de laatste tachograaftest constateerden ze toen een significante afwijking van de pulsen per kilometer ten opzichte van de effectieve wielomtrek. Hierdoor ontstond het vermoeden van pulsmanipulatie, waardoor een herijking noodzakelijk is volgens artikel 38 II EU VO 165/2014.

Bij de controle in een gespecialiseerde werkplaats werd een afwijking van de waarden van meer dan 5 procent vastgesteld, waarbij een verschil van slechts één procent tot een nieuwe test had moeten leiden. Als gevolg van deze manipulatie reed de vrachtwagen op eerdere ritten zelfs met snelheden tot 120 km/u.

Verder rijden werd verboden totdat de voertuigunit correct was gekalibreerd. Het Hongaarse transportbedrijf moet de kosten voor de reparatie betalen. Verder moest het bedrijf een waarborgsom van 800 euro storten.