Clicky


Medewerkers Bouter Cheese gaan staken

Medewerkers Bouter Cheese gaan staken
02-05-2023 19:10 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

CULEMBORG - Werknemers van kaasbedrijf Bouter Cheese in Culemborg leggen zich niet neer bij het eindbod van de gezamenlijke kaaswerkgevers. De onderhandelingen in deze sector cao zijn stukgelopen omdat partijen geen overeenstemming wisten te bereiken over de loonsverhoging. Ron Vos, bestuurder FNV Voedingsindustrie: "Eigenaar Royal A-ware heeft een ultimatum ontvangen waar het bedrijf niet op ingegaan is, dat betekent staken vanaf woensdagavond 3 mei."

De gezamenlijke kaaswerkgevers boden een loonsverhoging van zeven procent per 1 januari van dit jaar tot een max van 54.000 euro. Dit voor een 1 jarige cao. De vakbondsleden bij Bouter Cheese vonden dat gezien de hoge inflatie veel te weinig.  Wat de vakbondsleden betreft wordt er bij Bouter Cheese een ondernemings cao afgesloten. Daar kunnen ze dan maximale invloed op uitoefenen.

Hoge inflatie

Vos: "Het zijn nu juist de werknemers met de salarissen zoals die bij de kaaspakhuizen betaald worden die geen ruimte hebben om de hoge inflatie op te vangen binnen dat salaris. Het uurloon  bedraagt gemiddeld 15,19 euro op het niveau van de laagste schaaltreden en gemiddeld 16,65 op het niveau van de hoogste schaaltreden. Een loonsverhoging die de inflatie compenseert is dan wel het minimale wat je zou moeten afspreken."

Eis

In het ultimatum eist de FNV verder het opnemen van de 80-90-100 regeling, van een regeling vervroegd uittreden en het verkorten van het aantal stappen in het loongebouw. Vos: "Het aantal stappen dan nodig is om het maximale salaris in de loonschalen te verdienen is te groot als je dat afzet tegen de ervaring die nodig is voor het vervullen van de functies."