Clicky


Daimler Buses levert 35 volledig elektrische, gelede Mercedes-Benz eCitaro bussen aan Nederland

Daimler Buses levert 35 volledig elektrische, gelede Mercedes-Benz eCitaro bussen aan Nederland
17-04-2023 11:19 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

LEINFELDEN-ECHTERDINGEN/NIJKERK - Daimler Buses levert een belangrijke bijdrage aan de elektrificatie van het lokale openbaar vervoer in Nederland. QBuzz en OV-bureau Groningen Drenthe hebben besloten om 35 Mercedes-Benz eCitaro G gelede bussen met volledig elektrische aandrijving aan te schaffen. De 18,13 meter lange elektrische bussen met lage vloer zullen zowel in het stadsverkeer op de Qlink-routes als in het regionale verkeer in Groningen en Drenthe worden ingezet.

CEO Joost van der Bijl van Daimler Buses in Nijkerk is erg trots op deze eerste grote order voor lokaal openbaar vervoer in Nederland en is blij dat de eCitaro nu in heel West-Europa vertegenwoordigd zal zijn: "Onze elektrische bussen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Onze beide klanten zullen ervaren hoe waar deze toezegging echt is. Dit vervult ons met trots en ik ben ervan overtuigd dat meer busvervoerders met routelicenties binnenkort contact met ons zullen opnemen."

Tegen 2026 levert Daimler Buses in totaal 25 eCitaro gelede bussen voor regionaal vervoer en tien eCitaro gelede bussen voor de Nederlandse Qlink stedelijke transitroutes aan de twee vervoerders. De driedeurs gelede voertuigen zijn uitgerust met de nieuwste generatie NMC 3 batterijen met lithium nikkel-mangaan-kobaltoxidecellen en een energiecapaciteit van 490 kWh.

De voertuigaansluiting bevindt zich in het achterste gedeelte van de eCitaro-bussen die bestemd zijn voor gebruik in het regionale vervoer. Naast de plug-in laadmogelijkheid zijn de gelede bussen die bestemd zijn voor inzet op de Qlink lijndienstlijnen ook voorzien van de mogelijkheid tot snelladen door middel van een stroomafnemer (pantograaf) op het busdak.

Hoog niveau van comfort en veiligheid

Het hoge rijcomfort van het elektronische stabiliteitsprogramma ESP en de roll-and-pitch-control is vooral voelbaar bij het nemen van bochten en bij het remmen en maakt een anticiperende rijstijl mogelijk. In combinatie met de ongeëvenaarde veiligheid van de Mercedes-Benz eCitaro speelde dit een grote rol bij de aankoopbeslissing van de twee transportbedrijven.

De nieuwe gelede bussen voor QBuzz en OV-bureau Groningen Drenthe zijn uitgerust met assistentiesystemen zoals de optionele Sideguard Assist met voetgangerdetectie. De standaard knikbesturing (ATC) zorgt voor een hoge mate van stabiliteit, indrukwekkende wendbaarheid en comfortabel manoeuvreren zonder knikken van de achterkant, zelfs als de achteruitversnelling is ingeschakeld.

In plaats van de conventionele buitenspiegels links en rechts zijn de volledig elektrische gelede voertuigen van de eCitaro G uitgerust met spiegelcamera's (Mirror Cams). Met deze gebundelde maatregelen wordt de veiligheid voor de hele omgeving rond de nieuwe gelede bussen aanzienlijk verbeterd.

“Fietsen is erg populair in Nederland, dus extra veiligheid is hier extra belangrijk”, benadrukt Dirk Meppelink, Key Account Manager Openbaar Vervoer bij Daimler Buses in Nederland.

Het airconditioningsysteem, dat werkt met een CO2 -warmtepomp in de gelede bussen van eCitaro, minimaliseert het energieverbruik en zorgt tegelijkertijd voor een aangenaam, comfortabel klimaat in de bus. Passagiers en chauffeurs hebben elk hun eigen klimaatbeheersingssysteem – een voordeel om het heersende chauffeurstekort op te vangen door aantrekkelijke werkplekken te bieden.

"Werken is voor chauffeurs gewoon leuker en veiliger als hun werkplek prettig is en is uitgerust met hoogwaardige apparatuur. Dat is bij onze bussen ook het geval", aldus Joost van der Bijl.